Istraživanje tržišta

Za detaljniji pristup vašim podacima najveća društvena mreža nudi isplatu mjesečne naknade

'Na ovaj ćemo način otkriti koje aplikacije naši korisnici najviše koriste i kako ih koriste'
Mark Zuckerberg
 Leah Millis / Dado Ruvić / Reuters

Facebook će svojim korisnicima za slobodan pristup njihovim podacima isplaćivati mjesečnu naknadu.

Nova usluga bit će ponuđena svim korisnicima Google Android operacijskog sustava koji su stariji od 18 godina i posjeduju vlastiti PayPal račun. Sustav će nakon odobrenja korisnika, u svrhu istraživanja tržišta prikupljati informacije o mobilnom uređaju, upotrebi određenih aplikacija, vremenu provedenom na njima, ali i podatke o svim ostalim aktivnostima.

- Na ovaj ćemo način otkriti koje aplikacije naši korisnici najviše koriste i kako ih koriste – poručili su iz kompanije.

Novi sustav neće prikupljati informacije o lozinkama i korisničkim podacima, kao ni osobnim porukama i fotografijama. No, iako iz Facebooka navode kako podatke neće dijeliti s trećom stranom, stručnjaci upozoravaju kako bi korisnici prilikom ugovaranja ovakve suradnje trebali biti na oprezu.

- Facebook mora ponuditi veću transparentnost svog poslovanja kako bi dokazali da im korisnici mogu vjerovati i dopustiti im potpuni uvid u vlastiti mobilni uređaj – pojašnjava jedan od stručnjaka.

Izvršna direktorica World Privacy Forum tvrtke za istraživanje tržišta, Pam Dixon, ističe kako i samo posjedovanje određenih aplikacija poput onih za trening ili kontrolu zdravlja mogu otkriti delikatne informacije o vlasniku koje on možda ne želi dijeliti.

Kako navodi Market Watch, ovo nije prva usluga takve vrste koju je Facebook ponudio. Naime, 2016. godine najpopularnija društvena mreža korisnicima u dobi od 13 do 35 godina isplaćivala je i do 20 dolara (oko 130 kuna) mjesečno za instalaciju aplikacije 'Facebook Research' putem koje su prikupljali informacije o povijesti internetskog preglednika i općenitoj aktivnosti na mobitelu.

Nova ponuda u početku će biti dostupna na dva najveća tržišta, SAD-u i Indiji, a koliko će zapravo iznositi mjesečna naknada iz kompanije nisu htjeli otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:56