Istraživanje tržišta

Za detaljniji pristup vašim podacima najveća društvena mreža nudi isplatu mjesečne naknade

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.6.2019. u 11:29

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.6.2019. u 11:29

Leah Millis / Dado Ruvić / Reuters

Mark Zuckerberg

Facebook će svojim korisnicima za slobodan pristup njihovim podacima isplaćivati mjesečnu naknadu.

Nova usluga bit će ponuđena svim korisnicima Google Android operacijskog sustava koji su stariji od 18 godina i posjeduju vlastiti PayPal račun. Sustav će nakon odobrenja korisnika, u svrhu istraživanja tržišta prikupljati informacije o mobilnom uređaju, upotrebi određenih aplikacija, vremenu provedenom na njima, ali i podatke o svim ostalim aktivnostima.

- Na ovaj ćemo način otkriti koje aplikacije naši korisnici najviše koriste i kako ih koriste – poručili su iz kompanije.

Novi sustav neće prikupljati informacije o lozinkama i korisničkim podacima, kao ni osobnim porukama i fotografijama. No, iako iz Facebooka navode kako podatke neće dijeliti s trećom stranom, stručnjaci upozoravaju kako bi korisnici prilikom ugovaranja ovakve suradnje trebali biti na oprezu.

- Facebook mora ponuditi veću transparentnost svog poslovanja kako bi dokazali da im korisnici mogu vjerovati i dopustiti im potpuni uvid u vlastiti mobilni uređaj – pojašnjava jedan od stručnjaka.

Izvršna direktorica World Privacy Forum tvrtke za istraživanje tržišta, Pam Dixon, ističe kako i samo posjedovanje određenih aplikacija poput onih za trening ili kontrolu zdravlja mogu otkriti delikatne informacije o vlasniku koje on možda ne želi dijeliti.

Kako navodi Market Watch, ovo nije prva usluga takve vrste koju je Facebook ponudio. Naime, 2016. godine najpopularnija društvena mreža korisnicima u dobi od 13 do 35 godina isplaćivala je i do 20 dolara (oko 130 kuna) mjesečno za instalaciju aplikacije 'Facebook Research' putem koje su prikupljali informacije o povijesti internetskog preglednika i općenitoj aktivnosti na mobitelu.

Nova ponuda u početku će biti dostupna na dva najveća tržišta, SAD-u i Indiji, a koliko će zapravo iznositi mjesečna naknada iz kompanije nisu htjeli otkriti.