Obnova flote

VietJet kupuje 50 zrakoplova od Airbusa, posao vrijedan 6,5 milijardi dolara

Izvršni direktor VietJeta rekao je da žele održati prosječnu starost zrakoplova na samo tri godine
Airbus A321neo.
 Clemens Vasters from Viersen, Germany / Wikimedia / Creative Commons

VietJet, niskobudžetna vijetnamska aviokompanija, uskoro će finalizirati kupnju 6,5 milijarde dolara (42,4 milijarde kuna) vrijednih Airbuseva. Reuters piše kako će dogovor biti potvrđen sutra prilikom posjete francuskog premijera Edouarda Philippea Hanoi, glavnom gradu Vijetnama.

Vrijedna narudžba za 50 A321neo zrakoplova je nastavak agresivnih ulaganja u vijetnamsku avionsku flotu, a zbog čega su profitirali i Airbus i njihov američki rival Boeing.

Ovaj dogovor najznačajnija je i najvrjednija stavka posjeta francuskog premijera njihovoj bivšoj koloniji, tijekom kojeg će se najviše fokusirati na širenje gospodarske suradnje.

Airbus i VietJet odbili su komentirati ove navode.

Izvršni direktor VietJeta Nguyen Thi Phoung Thao rekao je za Reuters da im je želja održati prosječnu starost njihovih zrakoplova na samo tri godine kako bi troškovi goriva i održavanja bili niski. Na Farnborough Airshowu direktor je otkrio da je pregovarao i s Boeingom, od kojih planira naručiti 100 modela 737 MAX, a dostavu zrakoplova očekuje između 2020. i 2025. godine.

No, stručnjaci za područje financiranja aviokompanija nisu sigurno da će naručeni avioni biti na vrijeme dostavljeni VietJetu zbog previše narudžbi iz Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:10