Spektakularno

Video/Foto: U Singapuru se otvara najzelenija zračna luka na svijetu

Poznati arhitekt Safdie planirao je stvoriti “čarobni vrt” kao prvu točku dolaska u grad
Aerodrom Jewel Changi

Putnici koji nakon 17. travnja ove godine posjete Singapur imat će priliku vidjeti jedan od najimpresivnijih i najzelenijih aerodroma na svijetu.

S deset katova prepunih zelenih vrtova, posjetiteljima će se činiti da su u stakleniku, a ne u prometnoj zračnoj luci.

Otvorenje

Dok se ubrzano izvode završni radovi, vlasnici su ovaj vikend svečano objavili datum otvaranja nove aerodromske zgrade, za koju očekuju da će i sama postati jedna od većih singapurskih turističkih atrakcija.

Aerodrom Jewel Changi projektirao je arhitekt Moshe Safdie koji ga je zamislio kao “čarobni vrt”. Površina zgrade je 130.000 kvadratnih metara, a cijena gradnje procjenjuje se na oko 1,1 milijardu eura - dvostruko je veći i gotovo četiri puta skuplji od terminala “Franjo Tuđman” u Velikoj Gorici.

Aerodrom Jewel Changi

- Želio sam istražiti novu vrstu urbanog prostora, prostora u koji ulazite bez razmišljanja jer morate u shopping, jer letite, a istovremeno je i vrt, tj. mjesto koje govori “hajdemo iznova promisliti što je javni prostor, iznova promisliti što znači kupovati” - rekao je Safdie za CNN prošle godine.

Najimpresivniji element novog aerodroma vjerojatno će biti “kišni vorteks” - najveći vodopad na zatvorenom na svijetu, visok gotovo 40 metara.

Drugi prizor koji bi mogao oduzimati dah bit će “šumska dolina”, vrt na četiri kata prepun staza za šetnju, a svih 22.000 m2 bit će prepuno raznovrsnih biljaka. Uz sveprisutne vrtove, aerodrom će imati 280 dućana i restorana te hotel sa 130 soba.

Aerodrom Jewel Changi

I prije najbolja

Zračna luka Changi i prije najave novog terminala proglašavala se najboljom na svijetu - posljednjih šest godina držala je prvo mjesto na listi Skytraxa. Godišnje kroz zračnu luku prođe više od 60 milijuna putnika, što je smješta u top 20 najprometnijih zračnih luka na svijetu, a sedma je najprometnija po broju međunarodnih putnika.

Osim što će nova zgrada omogućiti primanje još više putnika, njezin “zeleni” dizajn pomoći će joj se da se uklopi u turistički koncept Singapura koji se predstavlja kao “Grad u vrtu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:24