Prestigli konkurenciju

Video: Samsung na tržište izbacuje prvi pametni telefon koji će podržavati 5G tehnologiju

Riječ je o modelu Galaxy S10 5G, a prvi će ga u travnju, moći kupiti korisnici američkog operatera Verizona
Samsung Galaxy S10 5G
 Henry Nicholls / REUTERS

Tehnološki div Samsung objavio je da na tržište pušta prvi pametni telefon koji će podržavati naprednu 5G tehnologiju za ultra-brzi internet, piše CNN Business.

Riječ je o modelu Galaxy S10 5G, a prvi će ga u travnju, moći kupiti korisnici američkog operatera Verizona, ali po još uvijek nepoznatoj cijeni. Drugi operateri novi model trebali bi uvrstiti u svoju ponudu tijekom ljeta ove godine.

Pametni telefon koji podržava spajanje na 5G mrežu svakako je značajan tehnološki iskorak, međutim dostupnost same mreže još uvijek je vrlo ograničena pa nije vjerojatno da ćemo revoluciju mobilnog interneta doživjeti već u travnju.

Međutim, Samsung je ovim potezom značajno preskočio jednog od svojih najvećih rivala, Apple, za koji se ne vjeruje da će svoj 5G mobitel izbaciti na tržište prije posljednjeg kvartala iduće godine.

- Telefon koji podržava 5G mrežu od strateške je važnosti za Samsung, posebno na tržištima na kojima se 5G mreža prvotno počela razvijati, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Južne Koreje i Kine - izjavio je za CNN Ben Wood, direktor kompanije za istraživanje tržišta CSS Insights.

Razvoj internetske tehnologije pete generacije, doduše, značajno napreduje. Na primjer, već postoje rješenja fiksnih bežičnih 5G mreža koje funkcioniraju u kućanstvima, kao i hotspotovi za povezivanje na 5G mrežu. Ipak, još uvijek se ne može govoriti o mobilnim uređajima koji rade isključivo na 5G mreži. Ozbiljnija tranzicija sa sada raširene 4G na 5G tehnologiju pričekat će do 2020. godine, tvrde analitičari, a to će zahtijevati razvoj infrastrukture koji će koštati milijarde dolara.

No, stručnjaci smatraju kako je najnoviji Samsungov uređaj važan za razvoj 5G infrastrukture, budući da će teleoperaterima olakšati testiranje mreže kako ju budu razvijali.

U SAD-u 5G mreža trenutno je dostupna tek u nekoliko gradova, uključujući Sacramento, Los Angeles, Houston i Indianapolis. U Hrvatskoj je pak Hrvatski telekom (HT) početkom prošle godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže nužne za implementiranje 5G mreže. Krenuli su od Istre, u kojoj su zamijenili svih 137 baznih postaja s novim 5G kompatibilnim, a isto su nastavili i u Zagrebu. Komercijalnu upotrebu 5G mreže u Hrvatskoj HT najavljuje za 2020. godinu, a njezinu punu funkcionalnost između 2025. i 2030. godine.

Mogućnosti koje bi šira upotreba 5G mreže pružala, velike su. Naime, nije riječ samo o ultra brzom internetu, već i o tehnologiji koja bi omogućavala da, primjerice, autonomni automobili procesuiraju informacije i donose odluke brzinom svjetlosti, kao i da se robotička kirurgija i operacije na daljinu provode sigurnije, preciznije i lakše, bez zastoja u protoku informacija.

Inače, Samsung je jučer najavio i da će u travnju početi prodaja i njihovog novog preklopnog telefona. Riječ je o modelu Galaxy Fold, jednom od najjačih mobitela na tržištu koji, kada se rasklopi, postaje i najveći zaslon na kojem se istovremeno mogu pokrenuti tri aplikacije, a koštat će skoro 2000 dolara, prenijela je Hina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:47