Starship Mk1

VIDEO Katastrofa Muskovog svemirskog broda koji bi trebao ljude voditi na Mars

Elon Musk javio se na Twitteru samo par minuta nakon nesreće i komentirao kako nema razloga za zabrinutost
Elon Musk, čelnik SpaceX-a i poduzetnik
 Reuters / Screenshot

Tvrtka SpaceX doživjela je ozbiljan korak unazad u svojem razvoju letjelice koja bi mogla odvesti ljude na Mars nakon što je prototip svemirskog broda Starship Mk1 imao katastrofalnu nesreću prilikom testiranja - isprobavanja spremnika na niskim temperaturama.

Motori, motori

Na snimkama sa SpaceX-ovog poligona Boca Chica u Teksasu može se vidjeti sam trenutak u kojem je došlo do nesreće. Spremnik s tekućim kisikom, ohlađenim na oko -200 Celzijusovih stupnjeva, iznenadno je prsnuo i odletio stotinjak metara u zrak, dok se ohlađeno tekuće gorivo nastavilo razlijevati preko izobličene oplate svemirskog broda.

Vrlo je vjerojatno došlo i do napuknuća donjeg spremnika s gorivom, za tekući vodik, jer se na snimkama moglo vidjeti kako tekuće gorivo pršti i iz rupe u oplati. Sretna je okolnost što skupi raketni motori nisu bili montirani, pa tako nisu ni oštećeni, kao ni gornji dio oplate u kojem će se u budućnosti nalaziti teret ili putnici.

Prema službenom priopćenju SpaceX-a, tvrtka je testirala sve sustave pod maksimalnim pritiskom, što znači da su spremnici trebali biti pod istim pritiskom pod kojim bi bili prilikom leta.

Čelnik SpaceX-a, poduzetnik Elon Musk, javio se na Twitteru samo par minuta nakon nesreće i komentirao kako nema razloga za zabrinutost. Naveo je da se radi tek o prototipu čija je svrha bila “testiranje proizvodnih procesa” te da ga neće popravljati, nego će se fokusirati na napredniju, Mk3 verziju svemirskog broda, koja je već u poodmakloj fazi razvoja.

Unatoč tvrdnjama da je koristan samo za testiranje proizvodnje, Musk je prije nekoliko tjedana najavio da će Mk1 prototip biti lansiran na visinu od oko 20 kilometara, kako bi se isprobao i demonstrirao sustav za slijetanje.

SpaceX nastavlja s izradom sljedeća dva prototipa u svojem postrojenju Cocoa na Floridi, a Mk2 je skoro završen.

Portal Teslarati.com, koji redovito prati vijesti vezane uz SpaceX i Tesla Motors, analizirao je snimke i pretpostavio kako je do nesreće najvjerojatnije došlo zbog pucanja vara između oplate i gornjeg spremnika s gorivom.

Spremnici

S obzirom na to da je na Starship Mk2 modelu gornji spremnik montiran prije samo nekoliko dana, moguće je da će tvrtka vratiti i noviju verziju na doradu, ako se pokaže da je do nezgode došlo zbog pogreške u proizvodnji.

Iako SpaceX ističe kako je upravo i svrha ovakvih testiranja da se svi problemi detektiraju još na tlu, a ne prilikom leta sa živom posadom, istraga nesreće sigurno će uzrokovati kašnjenja u planiranom rasporedu razvoja Starship letjelica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:24