Revolucija?

Video: Američki automobilski div predstavio robota koji dostavlja pakete do ulaznih vrata

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.5.2019. u 15:10

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.5.2019. u 15:10

Screenshot: Youtube / Ford

Robot Digit koji dostavlja pakete na kućni prag

Poznati američki proizvođač automobila Ford ovaj je tjedan predstavio robota koji dostavlja pakete na kućni prag, prenosi CNN.

U video najavi možemo vidjeti robota Digita, kojeg su razvili u suradnji sa startupom Agility Robotics iz Oregona, kako se "na dvije noge" kreće prilazom do ulaznih vrata, uspinje stubama, hoda po neravnom terenu, zaobilazi prepreke i paket ostavlja na kućnom pragu. Iz Forda navode da Digit može podići paket težine do 18 kilograma.

Robot-dostavljač nastavak je njihovog prethodnog pilot projekta - dostave paketa samovozećim automobilima. Tako su, primjerice, nedavno testirali dostavljanje pizze iz američke pizzerije Domino's u Michiganu, na kućnu adresu mušterija, i zaključili da je ljudima nezgodno hodati od vrata do autonomnog vozila koje se zaustavlja u njihovom dvorištu.

Budući da je vozilo zaključano, a da bi došli do svoje pizze na sjedištu, kupci bi morali upisati kod kojim bi se vrata automobila otvorila. Tu u priču ulazi robot koji bi mušterije poštedio te procedure te po zaustavljanju autonomnog vozila u dvorištu, pizzu ili paket dostavio do ulaznih vrata. U vožnji robot Digit tiho čeka preklopljen u prtljažniku sve do dolaska na odredište.

 

Inače, najava robota Digita uslijedila je tek dan nakon što su iz Forda potvrdili da otpuštaju deset posto zaposlenika, odnosno oko 7 tisuća radnika u pogonu kako bi uštedjeli oko 600 milijuna dolara godišnje. Iz Forda, koji se teško prilagođava promjenama u autoindustriji, nisu potvrdili kada će i hoće li uopće pokrenuti komercijalni projekt robotiziranog dostavljanja, kao ni planiraju li pokrenuti vlastiti dostavljački servis.