Konkurencija avionima

Veliko ulaganje u željeznice: Jakarta spremna za izgradnju još jedne pruge za brze vlakove

Zbog više cijene, Indonezija će vjerojatno novu brzu prugu graditi u dvije etape
Kineski brzi vlakovi CRH380 na održavanju
 Stringer / REUTERS

Cijena izgradnje brze željezničke pruge u Indoneziji na relaciji Jakarta-Surabaya mogla bi narasti na 7,6 milijardi dolara, zaključak je nove analize koja ukazuje na potrebu izgradnje dodatne mreže za distribuciju električne energije i podignutih tračnica, piše portal JakartaGlobe.

Iako je vlada Indonezije procijenila kako bi nova brza pruga trebala koštati manje od prethodne, koju su na relaciji Jakarta-Bandung izgradile kineske tvrtke za oko 5,5 milijardi dolara, procijenjena cijena projekta narasla je nakon zadnje faze projektiranja.

Zbog više cijene, Indonezija će vjerojatno novu brzu prugu graditi u dvije etape, jednu koja će povezati Jakartu i Semarang, glavni grad Istočne Jave, te drugu koja bi povezala Semarang i Surabayu.

Danas putovanje vlakom na toj relaciji od 730 km traje najmanje devet sati, dok let avionom traje samo dva sata. S brzom prugom putovanje vlakom bi moglo trajati tri sata i postati privlačna alternativa letovima.

Indonezija je inače najmnogoljudnija država svijeta s većinskim muslimanskim stanovništvom, s nešto više od 260 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:45