Europska komisija

Veliki napredak: IT tvrtke uklonile su 70 posto govora mržnje na internetu

'Rezultati jasno pokazuju da internetske platforme ozbiljno shvaćaju svoje obveze'
Facebook
 Profimedia, Alamy

IT poduzeća uklonila su u prosjeku 70 posto cjelokupnog nezakonitoga govora mržnje koji su im prijavile nevladine organizacije i javna tijela, pokazuju rezultati treće evaluacije Kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitoga govora mržnje na internetu.

Kako su priopćili iz Europske komisija, stopa uklanjanja povećavala se od 28 posto u prvom krugu praćenja u 2016. do 59 posto zabilježenih u drugom krugu praćenja iz svibnja 2017. Danas sva uključena IT poduzeća u potpunosti ispunjavaju cilj ispitivanja većine prijava u roku od 24 sata prosječnom stopom višom od 81 posto. Ta se stopa udvostručila u odnosu na prvi krug praćenja i povećala u odnosu na stopu od 51 posto prijava ocijenjenih u roku od 24 sata, koja je zabilježena u prethodnom krugu praćenja.

„Današnji rezultati jasno pokazuju da internetske platforme ozbiljno shvaćaju svoje obveze ispitivanja prijava i uklanjanja nezakonitog govora mržnje u roku od 24 sata. Potičem IT poduzeća da poboljšaju transparentnost i povratno informiranje korisnika, u skladu sa smjernicama koje smo objavili prošle godine. Važno je uspostaviti i zaštitne mjere kako bi se izbjeglo prekomjerno uklanjanje i zaštitila temeljna prava kao što je sloboda govora“, istaknuo je tom prilikom Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište pozdravio je taj napredak.

Naime, Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft obvezali su se od svibnja 2016. sprječavati širenje takvih sadržaja u Europi provedbom Kodeksa postupanja. Unatoč najnovijim rezultatima, i dalje postoje izazovi, osobito nepostojanje sustavnog povratnog informiranja korisnika. Instagram i Google+ ovih su dana objavili da se pridružuju Kodeksu postupanja, što će dodatno proširiti broj uključenih aktera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23