Kriptorevolucija

Usporedimo li razvoj interneta i kriptosvijeta trenutno smo u 1994. godini

Ako će kriptovalute slijediti razvoj internet, onda smo po razvijenosti kripto-svijeta otprilike u 1994.
Bitcoin, ilustracija
 Dado Ruvić / Reuters

Pod pretpostavkom da će kriptovalute slijediti istu putanju kao i razvoj interneta, onda smo po razvijenosti kripto-svijeta otprilike u 1994. godini, teza je to Chrisa McCanna iz venture-capital tvrtke Graylock Partners koji je usporedbom trenutnih podataka o kriptovalutama i ranih dana interneta pokušao provjeriti koliko potencijala ili zabluda oko kriptovaluta, kao nove tehnologije, zapravo ima.

Danas se kriptovalutama još uvijek pristupa s nepovjerenjem, a ne maze ih ni financijske elite. Istupi magnata protiv kriptovaluta u zadnje su vrijeme uzele maha. Primjerice, Charles Munger, potpredsjednik Berkshire Hathawaya bitcoin je nazvao “anti-socijalnim”, “glupim” i “nemoralnim”, milijarder i investitor Warren Buffet nazvao ga je “otrovom za štakore na potenciju”, a najrecentniji komentar Billa Gatesa da bi se uključio u “klađenje” protiv bitcoina čak mu je i srušio cijenu. Ipak, to nije prvi put da se Gates uključio u prognoze, a njegove se vizionarske kvalitete dovode u pitanje i zbog izjave iz, simbolično, baš 1994. godine:

“Vidim vrlo malo komercijalnih mogućnosti za internet u sljedećih 10 godina”, rekao je šef Microsofta tada.

U svjetlu tih izjava, Chris McCann, inače zagriženi kripto-entuzijast odlučio je statističkim podacima provjeriti u kakvoj točno korelaciji stoji početak i razvoj interneta u odnosu s početkom i razvojem kripto-svijeta, a njegove je rezultate prenio i MarketWatch.

“Usporedbe između kriptovaluta i rasta interneta nemoguće je izbjeći. Međutim, htio sam provjeriti ovu tezu i vidjeti gdje zapravo stojimo što se tiče kriptovaluta”, objasnio je svoje namjere McCann.

Prema riječima McCanna iz grafa je vidljivo da su putanje korisnika interneta i kriptovaluta vrlo slične, a to znači da, slijedimo li tu korelaciju, trenutna raširenost i korištenje kriptovaluta usporediva je s korištenjem i raširenosti interneta u 1994. godini. Isto tako, istražujući korelacije između broja web stranica u periodu od 1991. godine do 1995. i broja kripto imovine poput tokena u razdoblju od 2014. do 2017. godine moguće je primijetiti isti uzorak.

S druge strane, zanimljivo je promotriti i odnos ulaganja u internet kompanije u razdoblju između 1991. i 1996. godine te ulaganja u tzv. "digitalni crowdfunding" odnosno ICO u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Naime, rast ulaganja u internet tvrtke imao je donekle stabilnu putanju, dok je, pak, porast ICO ulaganja bio puno rapidniji te je u godini 2016. na 2017. skočio s 0 na gotovo 7 milijardi dolara.

Ipak, na kraju i sam se Chris McCann ogradio od rezultata tvrdeći da je još uvijek prerano konkluzivno govoriti o tome da će kripto tehnologija slijediti informatičku revoluciju koju je donio internet, ali predstavljena podudaranja svakako upućuju na taj pravac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:22