Ambiciozni Australci

Uskoro ćemo se avionom voziti 20 sati u komadu uz barove, teretane i dječje igraonice

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.8.2018. u 15:25

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.8.2018. u 15:25

Jet Ambassadors Aaron Couturier and Veit Couturier sit inside a 15 passenger-seat Jet Smarter aircraft being prepared for departure on March 25, 2016, from West Country Airport, NY. JetSmarter is known as the 'Uber
Profimedia, SIPA USA

Ilustracija

Let s jednog kraja svijeta na drugi, koji bi povezao Sydney i London, korak je bliže ostvarenju. Airbus i Boeing, dva najveća proizvođača zrakoplova na svijetu, najavili su australskoj kompaniji Qantas Airways, čiji ih je direktor Alan Joyce pred godinu dana izazvao, da mogu sagraditi avion koji će bez stajanja u zraku biti 20 sati, objavio je Bloomberg.

Projekt Sunrise, kako ga je Qantas nazvao, usmjeren je na osmišljavanje zrakoplova koji bi mogao smjestiti i prevesti oko 300 putnika te njihovu prtljagu dalje nego što je to do sada ikome pošlo za rukom, uz dovoljno goriva za moguća skretanja s rute i izvanredne situacije. Australski avio prijevoznik i dva proizvođača žele proizvesti zrakoplov u kojem će se moći smjestiti i dodatne usluge koje bi putnicima trebale pomoći da premoste takav maratonski let. U takvom bi se avionu tako moglo naći i teretanu, bar, igraonicu za djecu, kao i prostorije za spavanje.

- Sami sebe izazivamo da razmišljamo izvan standardnih okvira - izjavio je Joyce.

Prvi takav komercijalan let Qantas želi ponuditi 2022. godine, a ako se projekt pokaže uspješnim, uslijediti bi mogle i direktne veze između velikih gradova u Americi, Europi, Africi i Australiji. Trenutno su u konkurenciji Airbusov A350 i Boeingov 777X, a nijedan proizvođač nije za sada komentirao detalje projekta.

Inače i druge aviokompanije razmatraju mogućnosti maratonskih letova. Primjerice Singapore Airlines će 11. listopada ponovno pokrenuti svoju direktnu liniju od Singapura do New Yorka na kojoj let traje 19 sati. No, ako uspije, Sunrise će s planiranim letovima nešto duljima od 20 sati nadmašiti sve postojeće direktne linije.