Veliki projekt

Upoznajte Mindar, androidnog robota koji u budističkom hramu drži propovijedi

Projekt hrama iz Kyota i profesora robotike iz Osake

Robotizacija je u Japanu zahvatila čak i vjerske objekte jer se svećenici nadaju da će tako budistička učenja lakše doprijeti do mlađih generacija.

Kako su izvijestili Japan Times i britanski Telegraph, u 400 godina starom budističkom hramu u Kyotu, nekadašnjem carskom gradu, sada operira robot po imenu Mindar. Razvoj tog robota je stajao 100 milijuna jena ili 900 tisuća dolara, a u pitanju je zajednički projekt budističkog Kodaiji hrama i Hiroshija Ishigura, profesora robotike na Sveučilištu u Osaki.

Na Mindar se može gledati kao najnoviju inkarnaciju Kannon Bodhisattwa, budističke božice milosti, prenose mediji, a načinjena je od aluminija (lice, vrat i ruke su od silikona, imitirajući kožu), visoka je 195 centimetera i ima 60 kilograma. Može micati glavu, ruke i torzo koji je tako napravljen da se vide svi mehanički dijelovi. U lijevom oku joj je kamera.

Robota je konstruirala tokijska tvrtka A-Lab, a javnosti će biti izložen od idućeg tjedna te će držati propovijedi sve do početka svibnja. Koji su budistički planovi oko Mindar u idućem razdoblju, nije objavljeno.

Programirana je da izgovara propovijedi na japanskom, a prijevodi na engleski i kineski jezik mogu se pratiti na ekranu.

Kyoto je inače grad u kojem je sjedište nekoliko vrhunskih high-tech kompanija, među ostalima i Nintendo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:04