Izvanredni podaci za 2019.

Unatoč sankcijama prihodi kineskog telekomunikacijskog diva porasli za petinu

Stopa rasta ipak je gotovo pet puta manja nego u 2018. godinu
Ilustracija, trgovina pametnih telefona
 Imaginechina

Kineski telekomunikacijski div i proizvođač pametnih telefona Huawei izvijestio je u utorak da su mu prihodi u 2019. porasli gotovo za petinu unatoč američkim sankcijama.

"Unatoč ogromnom vanjskom pritisku" Huaweijevi prihodi dosegnuli su 858,8 milijardi kineskih juana (123 milijarde dolara) u 2019. godini koju je kompanija nazvala "izvanrednom“.

Porasla je i neto dobit, za 5,6 posto, na 62,7 milijardi juana. Stopa rasta ipak je gotovo pet puta manja nego u 2018. Huawei je najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže i drugi proizvođač pametnih telefona.

Prošle godine fokusirao se na razvoj 5G infrastrukture u Europi i bolju povezanost ruralnih krajeva u cijelom svijetu. Kompanija je uspjela razviti poslovanje u 2019. unatoč žestokom protivljenju američke vlade koja je optužuje da kineskoj vladi omogućuje špijuniranje. Huawei opovrgava te optužbe.

U svibnju prošle godine Washington je kinesku tvrtku uvrstio na 'crnu' listu, zabranivši joj poslovanje s američkim kompanijama i poremetivši njezine lance opskrbe ključnim dijelovima. Prethodno je svim državnim agencijama zabranio poslovanje s Huaweijem.

Kineski dužnosnici tvrde da SAD koristi sigurnosna pitanja kao izgovor da osujeti konkurenciju domaćim tehnološkim firmama. SAD traži od saveznika da ni oni ne koriste Huaweijevu tehnologiju, podsjeća dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:04