Nema predaje

Unatoč poteškoćama i padu prodaje, Apple u ovoj godini planira lansirati tri nova iPhonea

Jedan od njih trebao bi biti i nasljednik XR modela, nešto jeftinije iPhone inačice
Klijent testira iPhone XS, ilustracija
 Edgar Su / REUTERS

Tehnološki div Apple, kako neslužbeno doznaje Wall Street Journal, ove godine planira na tržište izbaciti tri nova modela iPhonea, piše Bloomberg. Jedan od njih trebao bi biti i nasljednik XR modela, nešto jeftinije iPhone inačice, koja je na kineskom tržištu doživjela poražavajuće rezultate.

Luksuzni model u pripremi navodno će uključivati trostruku stražnju kameru, u čemu ih zasad prestiže kineski Huawei koji je sa svojim modelom P20 Pro napravio značajan iskorak na tržištu pametnih telefona te kamera koje s njima dolaze. Dva jeftinija modela bit će opremljena s dvostrukom stražnjom kamerom, prenosi CNBC.

S obzirom na to da se Apple u posljednje vrijeme suočava sa značajnim poteškoćama na kineskom tržištu, gdje njihovi modeli nisu naišli na pretjeran interes u konkurenciji s Huaweijevim modelima, ispred tri nova modela ozbiljan je zalogaj. Appleovi će dioničari svakako očekivati da novi uređaji preokrenu pad prodaje s kojim se suočavaju po prvi put u gotovo dvadeset godina, piše Bloomberg.

Inače, još u prosincu kompanija je zbog slabije od očekivane prodaje iPhonea XR bila prisiljena sniziti njegovu cijenu. Tako su ga na svojim internetskim stranicama počeli reklamirati uz cijenu od 449 dolara, što je oko 300 dolara ispodne planirane i najavljene prvotne cijene. Osim toga, upravo na kineskom tržištu, koje se za Apple pokazalo problematičnim, trgovci su počeli drastično snižavati cijene iPhonea kako bi potakli njihovu prodaju.

Kako prenosi CNBC, jedan od najvećih kineskih trgovaca, Suning, snizio je cijenu iPhone XR-a za gotovo 180 dolara (sa 6999 yuana (1036 dolara), na 5799 yuana, odnosno na 858 dolara). Drugi trgovac je pak iPhone XS Max, Appleov najluksuzniji uređaj, snizio na 1436 dolara (9699 yuana), što je daleko ispod originalne cijene od 1628 dolara na američkom tržištu. Apple još nije komentirao objave o tri nova uređaja, a nisu poznate niti cijene s kojima će ih ponuditi na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20