Oporavak Bitcoina

U očekivanju odluke o trgovanju kriptovalutama na burzi, vrijednost Bitcoina napokon raste

U utorak, vrijednost Bitcoina porasla je za čak 15 posto u jednom danu
Najpoznatija kripto-valuta na svijetu Bitcoin
 Dado Ruvić / REUTERS

Najpopularnija svjetska kriptovaluta pokazuje znakove oporavka. U utorak, vrijednost Bitcoina porasla je za čak 15 posto u jednom danu, sa 7700 dolara na približno 8200. Popeo se time Bitcoin na prosječnu vrijednosti koju je zadnji put držao u svibnju.

Iza tog rasta, prema navodima CoinDeska, nalazi se najava američke komisije za vrijednosnice i burzu (SEC) da razmatra prvi Bitcoin ETF (Exchange Traded Funds), odnosno burzovno utrživi fond. Značilo bi to povijesnu odluku da se kriptovalutama konačno može trgovati na burzi. ETF je, slikovito rečeno, košarica s različitim proizvodima kojom se trguje na burzi, a princip trgovanja isti je kao i s dionicama. Jedina je razlika što je dionica usmjerena na jednu kompaniju, dok ETF, primjerice, prati burzovni indeks kao S&P 500 (temelji se na tržišnoj kapitalizaciji 500 najvećih američkih kompanija).

Odluka koju iščekuje cijela kriptozajednica, SEC je ovaj tjedan ipak odgodio za rujan, a izdaju li konačno američki financijski regulatori odobrenje, američka burzovna holding tvrtka Cboe i blockchain tvrtka SolidX realizirat će svoj više mjesečni plan da pokrenu ETF naziva VanEck SolidX Bitcoin Trus povezan s košaricom različite kripto-imovine kojom se može trgovati na burzi.

- Bitcoin ETF otvara vrata za velike igrače, za institucionalizirane ulagače – komentirao je Luka Klancir, osnivač Hrvatskog Bitcoin Portala dodajući da je to prirodan sljedeći korak u razvoju kriptovaluta, a ulazak tzv. smart moneya može samo koristiti kripto-tržištu.

- Ulaskom velikih igrača tržište može očekivati veliki “push”, kako s financijskog tako i s tehnološkog aspekta – tvrdi. Prema njegovom mišljenju, to je odobrenje još jedan korak prema digitalnoj ekonomiji, ali i korak prema konačnoj regulaciji kriptovaluta.

Čini se da se tradicionalna financijska industrija napokon zagledala u sve potencijale kriptovaluta. I to nakon što su oportunisti željni brze zarade otpali su s vagona, a države diljem svijeta napreduju sitnim koracima prema regulaciji.

Nakon dramatičnih oscilacija i pada u vrijednosti potkraj 2017. godine, mnogi su financijski stručnjaci otpisali kriptovalute, Europska centralna banka, Warren Buffett, Bill Gates brzo su dodali da se radi o “balonu koji samo što nije eksplodirao”.

No, često se zaboravlja, upozorava Klancir, da tržište kriptovaluta ne predstavlja naročitu ugrozu za cijeli financijski sektor. Ukupna vrijednosti tog tržišta od 300 milijardi dolara, čini tek mali djelić, primjerice, tržišta zlata, koje pak čini 10 posto ukupnog svjetskog tržišta dionicama.

- Bogatstvo Jeffa Bezosa procijenjeno je na 150 milijardi dolara. Znači, bogatstvo jednog čovjeka čini polovicu cijelog kriptotržišta – slikovito je objasnio Klancir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:50