Elon Musk u problemima

U iščekivanju rezultata prvog kvartala objavljeno da Tesla gubi čak 6.500 dolara u minuti!

Tesla prebrzo troši novac, bez dodatnog financiranja, a sada se postoji i stvarni rizik da ostane bez novca u 2018. godini
Elon Musk ispred Tesla Roadstera
 Tesla/Handout / REUTERS

Tesla gubi 6.500 dolara u minuti, javlja Bloomberg, što je alarmantno za relativno mladog proizvođača automobila koji uskoro treba objaviti poslovne rezultate za prvi kvartal 2018. A oni bi mogli biti, kako se očekuje, zapanjujuće loši.

Tvrtka ima oko 3,5 milijardi dolara na računu, plus kreditne linije, no izvršni direktor Elon Musk je uvjeren kako će Tesla početi donositi više nego što će potrošiti, ali kasnije u 2018. godine. To je, piše i Business Insider, prilično optimistično.

Tjeskobe koje se skrivaju ispod ogromnih ambicija Elona Muska u prvi plan su se preselile posljednjih tjedana. Druga osoba je umrla u nesreći koja je uključivala autopilota, Musk je ušao u javni spor sa saveznim sigurnosnim regulatorima, a i Tesline dionice su pale za 24 posto u odnosu na pik, koji su doživjele lani u rujnu.

Osim toga, tvrtka je ponovno pala daleko ispod vlastitih ciljeva proizvodnje za masovno tržište Modela 3. Naime, Model 3, koji može proći više od 200 milja na jednom punjenju, prodan je gladnoj publici po 35.000 dolara. No, Tesla je uspio u međuvremenu izgraditi i verziju od 44.000 dolara. Svatko od 400.000 klijenata koji su predbilježio i dao 1.000 dolara, mogao bi kupiti taj unaprijeđeni model ako, naravno, ima sredstva. Ipak, mnogi koji su se zabilježili ne žele potrošiti 10 tisuća dolara više, već žele dobiti osnovni model za koji im je rečeno da dolazi.

Tesla prebrzo troši novac, bez dodatnog financiranja, a sada postoji i stvarni rizik da ostane bez novca u 2018. godini. Negativan novčani tijek tvrtka generira već pet uzastopnih tromjesečja, a to će biti ključni pokazatelj, na koji će svi obratiti pozornost kada Tesla 2. svibnja izvijesti o financijskim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:52