Poražavajući podaci

U EU 5 posto zaposlenih radi od kuće, a u Hrvatskoj je takvih radnika samo 1,4 posto

Manji broj onih koji rade od kuće imaju jedino Cipar, Rumunjska i Bugarska
 Profimedia, Caia Image

Dok u prosjeku svaki 20. zaposleni u EU radi od kuće, u Hrvatskoj je rad od kuće znatno manje zastupljen. Kako pokazuju novi podaci Eurostata, u EU je lani od kuće radilo pet posto zaposlenih, a u Hrvatskoj samo 1,4 posto, što nas ponovno svrstava na samo dno ljestvice EU-a.

Naime, manji broj zaposlenih koji rade od kuće od Hrvatske imaju jedino Cipar, 1,2 posto, zatim, Rumunjska, samo 0,4 posto, i Bugarska, zanemarivih 0,3 posto. S druge strane, zemlja rekorder po radu od kuće lani je u EU bila Nizozemska, u kojoj je čak 13,7 posto radnika radilo od kuće. Slijedi Luksemburg, s 12,7 posto zaposlenih koji rade od kuće. Velik broj radnika koji umjesto na radnom mjestu rade za vlastitim računalom kod kuće velik je i u Finskoj i Austriji. U susjednoj Sloveniji rad od kuće je također popularan, te je svakako znatno zastupljeniji nego u Hrvatskoj: u prošloj je godini 7,2 posto zaposlenih Slovenaca radilo od kuće, što je Sloveniju svrstavalo u gornji dio ljestvice EU-a.

U posljednjih desetak godina u EU je znatno porastao broj zaposlenih koji povremeno rade od kuće. Dok je takvih 2008. bilo 7,7 posto, lani je njihov udio u ukupnom broju zaposlenih dosegao 9,6 posto. Većinu onih koji rade iz vlastita doma čine samozaposleni, dok je kod radnika koji rade za određenog poslodavca takvih znatno manje.

Istraživanje euro-statističara pokazuje i da su žene sklonije radu od kuće od muškaraca. Također, pokazuje i da rad od kuće postaje popularniji u zrelijoj dobi, budući da je mladih koji rade kuće znatno manje nego starijih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:03