'Otac interneta'

Tim Berners-Lee: 'Tehnološki giganti poput Facebooka i Googlea imaju preveliku moć'

Nekolicina američkih tehnoloških kompanija ima veću moć od mnogo država
Tim Berners-Lee, osnivač World wide weba
 Simon Dawson / REUTERS

Ako se pita čovjeka koji je "izumio internet" (to jest World Wide Web), Tima Berners-Leeja, gigante Silicijske doline poput Googlea i Facebooka možda bi trebalo podijeliti na više manjih kompanija, piše Reuters.

Naime, digitalna revolucija omogućila je šačici američkih tehnoloških kompanija da od 1990-ih do danas prikupe financijsku i kulturološku moć koja je snažnija od one koju ima većina suverenih država.

- Postoji opasnost od koncentracije - naglasio je Berners-Lee, danas 63-godišnji profesor na prestižnom američkom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) te britanskom Sveučilištu u Oxfordu.

Apple, Microsoft, Amazon, Google i Facebook zajedno imaju tržišnu kapitalizaciju od 3,7 bilijuna dolara (eng. trillion). Toliko, usput budi rečeno, teži i njemački BDP za 2017. godinu.

Međutim, osnivač interneta ipak je oprezan, pa je upozorio da bi utjecaj ovih divova mogle smanjiti i promjene na tržištu te tehnološke inovacije.

- Prije negoli ih razdvojimo, trebali bismo vidjeti ne samo jesu li ih narušili neki manji igrači koji ih istiskuju s tržišta, nego i promjene na tržištu te interes koji se mijenja - smatra.

Inače, Berners-Lee je do ideje za internet, kojeg je prvotno nazvao „Mesh”, došao dok je radio u CERN-u, Europskom istraživačkom centru za fiziku, da bi 1990. godine njegova ideja postala World Wide Web. Nije bilo, kako kaže, ''Eureka'' trenutka, nego puno rada, truda i iskustva rada u računalnoj industriji.

Ipak, razočaran je stanjem u kojem se danas nalazi ''njegov'' internet te brojnim skandalima i propustima oko zaštite osobnih podataka, prenosi Reuters.

- Razočaran sam trenutnim stanjem interneta. Izgubili smo onaj osjećaj osobnog osnaživanja, a mislim i da se u određenoj mjeri prvotni optimizam raspuknuo - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:38