Nova otkrića

Testiran je implantat koji nepokretnima omogućava pretvorbu misli u računalnu radnju

Ovaj neuronski sustav korisnicima omogućio navigaciju sasvim običnih računala
Ilustracija
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Zahvaljujući projektu BrainGate2, tri osobe dobile su mogućnost sudjelovanja u novom znanstvenom otkriću koji paraliziranim osobama omogućava korištenje računala i obavljanje svakodnevnih digitalnih radnji kao što su slanje poruka, pretraživanju internetskih stranica ili pak samostalno pretraživanje i puštanje glazbe, piše Engadget.

BarinGate2 sustav koristi niz mikroelektroda ugrađenih u mozak, koji u realnom vremenu dekodiraju signale koji kontroliraju ljudske pokrete. Nakon ugradnje elektroda, znanstvenici su od sudionika zatražili da pokušaju 'razmišljati' o pomicanju pokazivača na zaslonu kako bi ustanovili hoće li ugrađene elektrode očitati neuronsku promjenu i napraviti zatraženu radnju na računalu. Ustanovilo se, da su traženje radnje uistinu i učinjene, a cijeli sustav je traženu radnju korisnika zatim poslao računalu.

Nakon probnih testiranja, koristeći samo svoje namjere, sudionici su uspjeli izvesti niz nama uobičajenih digitalnih zadataka. Tako je, jedan od sudionika uspješno naručio namirnice putem internet trgovine i svirao digitalni klavir, dok su druga dvojica uspjela komunicirali putem poruka u realnom vremenu.

- Korištenje ovog sustava, nakon nekog vremena mi je postalo uistinu prirodno – tako je svoje iskustvo prokomentirala jedna od sudionica istraživanja.

Iako je tehnologija BCI-a (sučelja mozga i računala - brain-computer interface) već nekoliko godina prisutna, ono što ovo istraživanje čini posebnim je činjenica da je ovaj neuronski sustav korisnicima omogućio navigaciju sasvim običnih računala.

Prema svemu sudeći, ovo otkriće moglo bi imati veliki utjecaj na živote onih koji su pogođeni neurološkim bolestima, ozljedama ili pak gubitkom uda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:05