Štedljivost prije svega

Teslin suparnik Nikola predstavio kamion na hidrogenski pogon za europsko tržište

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.11.2018. u 10:26

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.11.2018. u 10:26

Screenshot: YouTube

Kamion tvrtke Nikola Motor Company

Američki proizvođač električnih kamiona Nikola Motor predstavio je treću verziju svog tegljača na hidrogenski pogon koji će biti namijenjen europskim kupcima, pišu u srijedu američki mediji.

Nikola Tre (tre na norveškom znači tri) bit će „prvi europski kamion za komercijalnu upotrebu s nultom emisijom”, izjavio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Trevor Milton. Cijena novog kamiona još nije poznata.

Tegljač će imati „rezervne kočnice, rezervni upravljački sustav, rezervne 800Vdc baterije i rezervnu 120kw vodikovu ćeliju, sve potrebno za potpunu autonomiju razine 5”, dodao je Milton.

Navedenim procesom duplikacije vitalnih komponenti sustava povećava se pouzdanost i performanse vozila. „Autonomija razine 5”, pak, odnosi se na razinu autonomije u samoupravljajućim vozilima koja podrazumijevaju vožnju bez ljudskog vozača u bilo kakvim okolišnim uvjetima.

Kompanija Nikola Motor, koja je osnovana 2014. godine, također je izvijestila kako će s novim tegljačem ciljati i druga međunarodna tržišta, uključujući Aziju i Australiju. Na internetskoj stranici s rezervacijama za njihovo najnovije vozilo stoji kako će Nikola Tre biti „dostupan u Europi, Aziji i Australiji”.

Početak europskog testiranja tegljača predviđen je u Norveškoj oko 2020. godine. Kompanija je trenutno u „fazama preliminarnog planiranja” odluke o lokaciji europskog proizvodnog pogona.

Inače, Nikola Motor pokrenuo je sudski postupak protiv svog suparnika Tesla Company početkom ove godine, tvrdeći da je taj proizvođač električnih automobila prekršio njegove dizajnerske patente.