Novac.hr

Svjetski rekorderi po kupovini električnih automobila pružaju pogled u budućnost nafte

Prodaja naftnih derivata pala je prošle godine u Norveškoj za čak 2,2 posto
Most iznad fjorda Hardanger u Norveškoj
 Profimedia, Alamy

Zbog sve većeg broja električnih vozila na ulicama Norveške, ta europska zemlja zabilježila je znatan pad potražnje za naftnim derivatima, a stručnjaci vjeruju kako se radi o trendu koji bi se u bližoj budućnosti mogao proširiti diljem svijeta, javlja portal electrek.co.

Prodaja naftnih derivata pala je prošle godine u Norveškoj za čak 2,2 posto, pri čemu je prodaja benzina pala 2,9 posto, prodaja dizela 2,7 posto, a plavog dizela 2,6 posto. Iako je Norveška jedna od najvećih svjetskih izvoznica nafte, vlada već četiri godine aktivno radi na smanjenju domaće potrošnje naftnih derivata.

Uspješni poticaji

Državne mjere, u kombinaciji s osviještenošću norveških potrošača, dovele su tu državu do najvećeg tržišnog udjela električnih automobila među novim automobilima - početkom ove godine više od 50 posto novih vozila bila su električna ili hibridna.

Norveška je vlada zacrtala cilj da do 2025. sva osobna vozila koja se prodaju u Norveškoj budu električna vozila, a poticaji koje su pokrenuli 2013. pružali su i mnoge druge pogodnosti vlasnicima električnih vozila - osim što su bili oslobođeni plaćanja svih jednokratnih nameta, oslobođeni su i godišnje naknade za održavanje cesta, plaćanja javnog parkinga, cestarina i trajekata, te su dobili pravo vožnje i po žutoj traci za javni prijevoz.

Najčišća struja

Norveška flota električnih vozila uvjerljivo je i najčišća na svijetu, s obzirom da Norveška čak 98 posto svoje električne energije dobiva iz hidroelektrana. Krajem 2017. godine, u Norveškoj je bilo registrirano više od 200.000 električnih vozila, svjetski rekord u broju električnih vozila po glavi stanovnika (21,5 električnih vozila na 1000 stanovnika).

Nissan Leaf

Najprodavanija dva modela vozila u Norveškoj ožujku bili su Nissan LEAF i Tesla Model S, a porast njihovog tržišnog udjela dobar je indikator smjera koji se može očekivati u ostatku svijeta - prodaja LEAF-a porasla je čak 61,4 posto od ožujka prošle godine, a prodaja Tesle 40,6 posto.

Problemi za elektru

Iako je Norveška svjetski predvodnik, njezine brojke pokazuju kako bi se trend mogao proširiti, te kako bi moglo doći do globalnog pada potražnje za naftom u sljedećih nekoliko godina. No, Norveški je primjer otkrio i jedan problem vezan uz električne automobile - znatno veće opterećenje elektrodistribucijske mreže.

Instaliranje Teslinih punjača snage 22kW u udaljenijim krajevima Norveške, piše oilprice.com, zna znatno opteretiti lokalnu mrežu. Uz velike varijacije u voltaži, može dovesti i do treperenja svjetala u kućanstvima.

No, državna elektroprivreda Statnett tvrdi kako bi postojeća mreža trebala izdržati i prelazak svih građana Norveške na električna vozila, uz samo 6-postotno povećanje potrošnje. Preostaje problem najveće potražnje - kada većina korisnika istovremeno krenu puniti svoja vozila - no službeni je stav Statnetta da ni to ‘ne bi trebao biti problem uz inteligentno punjenje’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:14