Q Software

Švicarskom proizvođaču podloga izrađuju novi vizualni identitet, stranicu i aplikacije

Preselili se u novi prostor i popisu klijenata dodali još jedno ime
Prostorije Q Softwarea
 Q

Otkako smo zadnji put posjetili domaću tvrtku za softverska rješenja Q Software, treću najbrže rastuću IT kompaniju u srednjoj Europi prema Deloitteu, svoj zagrebački ured preselili su u još modernije prostore, a popisu zvučnih klijenata pribrojili i neke nove.

Uz Facebook, BBC, Volkswagen, The Times, Nestlé, svoja rješenja odsad rade i za švicarski Airex. Ako niste čuli za taj samozatajni brend, ne brinite se jer upravo je posao Q-ovaca da to promijene. Ta švicarska tvrtka za proizvodnju madraca i podloga za vježbanje dio je grupacije 3A koja, među ostalim, proizvodi kompozitne materijale od kojih se izrađuju Boeingovi i Airbusovi avioni.

Pokušaj Kineza

Međutim, Airex se već 70 godina bavi proizvodnjom sportske opreme, a na njihovim se podlogama rastežu i zagrijavaju sportske zvijezde kao što su tenisač Roger Federer, nogometaš Christiano Ronaldo, ali i nogometaši njemačkog kluba Bayern Münchena, otkrivaju nam osnivači Q-a, Vedran Tolić, Filip Ljubić i Dalibor Jurgec.

Zagreb, 080419.
Q Software. Reljkoviceva 4.
Reportaza iz novog ureda Q Softwarea.
Na fotografiji: Filip Ljubic, Vedran Tolic, Dalibor Jurgec.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Vedran Tolić, Filip Ljubić i Dalibor Jurgec

- Kinezi ih, naravno, pokušavaju kopirati, ali još nitko nije uspio pronaći tajni recept Airexa za spužvastu podlogu na koju daju doživotnu garanciju. To je, doslovno, živi organizam koji ovisno o vanjskim uvjetima varira i po četiri centimetra u dužini - ispričao je Ljubić, izvršni direktor Q-a, dodajući da će, u suradnji s domaćom branding agencijom Fabular Anje Bauer Minkara za Airex kreirati potpuno novi vizualni identitet, web stranicu i popratne aplikacije, odnosno napraviti kompletno rebrendiranje.

Q
Prostorije Q Softwarea

Projekt bi trebao trajati barem dvije godine, a Ljubić i Tolić nedavno su prošli njihovo postrojenje u Sinsu i proniknuli u to kako njihov proizvod zapravo funkcionira. Iako nije htio otkrivati tajne zanata ni točnu vrijednost sklopljenog posla, rekao je da Airex podloge proizvodi od biljke balsa, a u svoju je tvornicu doprema iz svojih vlastitih šuma u Ekvadoru i Papua Novoj Gvineji.

Informatički pogon

Kada smo s trojcem pretresli novitete u poslovanju, morali smo im priznati da je pravi povod za naš ponovni posjet, zapravo, bilo njihovo preseljenje u novi ured. Iz starog u Amruševoj Q se početkom godine preselio svoj informatički pogon u novi prostor na 1200 četvornih metara u Reljkovićevoj ulici, blizu Trga dr. Franje Tuđmana.

Q
Q Softver prostorije

Donedavno derutan i nenaseljen prostor, kako nam priča Ljubić, u godinu dana renovirali su iz temelja i pretvorili u programersku oazu. Dašak Silicijske doline u centru Zagreba, bio bi primjeren opis atmosfere koja vlada u Q-ovu sjedištu. Proteže se na četiri etaže, a svaki ima svoju drvenu terasu s ležaljkama. Mladići i djevojke na Appleovim laptopima tipkaju u moderno ostakljenim uredima, a kada ne skaču sa sastanka na sastanak, u zoni za opuštanje mogu aktivno predahnuti - zaigrati PlayStation, stolni nogomet, biljar, pikado ili šah. No, većina će njih, ako je vani lijepo vrijeme, radije izabrati udobnu ležaljku na terasi ili prostrani foaje na trećem katu.

Q
Q Softver prostorije

Da je atmosfera u Q-u bolja nego ikad, potvrdio nam je 38-godišnji, Dario Miočić, softverski inženjer i voditelj tima u Q-u koji se zagrebačkim IT-jevcima priključio prije nepunih godinu dana. Prije toga, inženjer informatike i nesuđeni matematičar iz Buzina, 11 je godina radio u King ICT-u, također domaćoj IT tvrtki, ali tamošnja korporativna kultura, kaže, nije bila po njegovu ukusu.

Manje stresa

U Q-u Miočić, inače, kako kaže, daleki rođak pokojnog televizijskog sveznalca Mirka Miočića, isključivo radi sa švicarskim klijentom TWINT. Tvrtka je to za mobilno plaćanje i direktna konkurencija Apple Payu te ima više od milijun korisnika u Švicarskoj.

Q
Q Softver prostorije

- U Q-u je puno manje stresa, a imam i više vremena da se posvetim svojoj obitelji i hobijima - rekao nam je Miočić koji je, uz to što u Q-u vodi tim od šest ljudi, jedan od rijetkih Hrvata sudaca biljarskog sporta snookera. Trenutno, Q ima oko 120 ljudi. Točan broj, kaže Ljubić, teško je pratiti jer razgovore s novim inženjerima organiziraju gotovo svaki dan, a ljude angažiraju ovisno o zahtjevnosti projekta koji provode. Trenutno rade na više do 30 projekata. Nije to loše za tvrtku koja je na tržištu nešto više od pet godina. Lani su uprihodili 55 milijuna kuna na razini Q grupe, a ove godine, kažu, očekuju rast prihoda od 50 posto.

Q
Q Softver prostorije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:35