Opet problemi

Svi protiv Zuckerberga: šef Facebooka našao se na udaru moćnika iz Silicijske doline

AUTOR:

  • Tea Trubić

OBJAVLJENO:

7.6.2018. u 13:13

AUTOR:

  • Tea Trubić

OBJAVLJENO:

7.6.2018. u 13:13

FILE PHOTO: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks on stage during the annual Facebook F8 developers conference in San Jose, California, U.S., April 18, 2017. REUTERS/Stephen Lam/File Photo
Stephen Lam/File Photo / REUTERS

Mark Zuckerberg

Po svemu sudeći, Mark Zuckerberg imao je jako težak tjedan. Cambridge Analytica skandal koji je potresao sigurnost jedne od najmoćnijih tvrtki Silicijske doline, došao je kao naručen kako za kritičare i konkurente, tako i za dioničare i suradnike osnivača Facebooka. Sve od kada je u ožujku u javnost plasirana informacija o zloupotrebi podataka korisnika te društvene mreže, kritike o načinu poslovanja i sigurnosnoj politici Facebooka ne prestaju. Naime, tada se doznalo da je britanska konzultantska tvrtka Cambridge Analytica sustavno i neovlašteno koristila podatke preko 87 milijuna korisnika Facebooka za potrebe političkih kampanja. Ako je suditi po razvoju situacije ovog tjedna, dioničari skandal koriste kao sredstvo za pregovaranje svojih većih ovlasti u odlučivačkom procesu, konkurenti ga koriste za promidžbu vlastitih proizvoda, dok ga korisnici koriste kao izgovor da smanje korištenje Facebooka.

Nove informacije o zloupotrebi podataka

U subotu, američki časopis the New York Times objavio je dokaz da je Facebook već nekoliko godina imao ugovor o dijeljenju podataka s najmanje 4 kineska proizvođača elektronike; Huawei, Lenovo, Oppo i TCL. Novoplasirana je informacija dodatno užasnula korisnike društvenih mreža koji su postali još svjesniji činjenice da je njihovom bezbrižnom “cyber druženju” došao kraj. Stručnjaci vjeruju da dodatan angažman koji je Zuckerberg uložio u trud da se Facebook vrati na kinesko tržište datira iz 2009., kada je kineska vlada zabranila svojim građanima korištenje dotične društvene mreže.

Navodno, sporni ugovori datiraju iz 2010., a nastali su kao Zuckerbergova želja da potakne korištenje Facebooka na mobitelima prije nego što je njegova aplikacija omogućila njezino samostalno funkcioniranje na pametnim telefonima. Od tada, sporna suradnja Facebooka i kineskih proizvođača omogućava korištenje informacija o samim korisnicima, ali i njihovim bližnjima, dijeleći informacije o njihovim političkim stavovima, vjerskim svjetonazorima, statusima romantičnih veza i mnogih drugih. U službenom očitovanju, dužnosnici Facebooka su naveli kako takav tip ugovora nije bio posebno osmišljen za njihovo poslovanje, već da su imali isti tip ugovora kakav su imale i druge tvrtke poput Blackberryja, Amazona i Applea. Također, u istom očitovanju navode kako korišteni podaci nisu bili zloupotrebljavani zato što nisu bili sačuvani na službene servere već samo na uređajima korisnika.

“Sva suradnja koju je Facebook imao s tvrtkom Huawei, kao i s drugim kineskim tvrtkama, bila je kontrolirana iz get-go sustava.” izjavio je za NYT potpredsjednik Facebooka, Francisco Varela.

Huawei, kao jedan od najvećih proizvođača elektronike na svijetu, širenje na strano tržište pod svaku cijenu smatra svojim poslovnim, ali i kineskim nacionalnom interesom. Upravo iz tog razloga, američka sigurnosna agencija CIA tvrtku je proglasila potencijalnom nacionalnom prijetnjom, što je navelo upravu Facebooka da razmisli o prekidu dosadašnje suradnje do kraja tjedna.

Kritika dioničara

U utorak je održana godišnja konferencija dioničara Facebooka na kojoj je ubrzo postalo jasno da ni ulagači nisu ostali imuni na skandal o zloupotrebi podataka. “Facebookom se upravlja kao u diktaturi”, “neprimjerenost poslovanja vrha tvrtke” te “privatnost korisnika kao ljudsko pravo” samo su neke od izjava koje su se mogle čuti ovaj utorak.

Dioničari Facebooka su iskoristili priliku da na konferenciji izraze svoje nezadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem 34-godišnjeg milijardera i njegovim nespremnim suočavanjem s nizom skandala. Investitori su naglasili da su zbog trenutne situacije u tvrtki spremni razmotriti opciju povlačenja svojih uloga.

Zuckerberg je u svoju obranu rekao kako je tijekom svih 14 godina dosadašnjeg poslovanja tvrtka bila fokusirana na to da svojim korisnicima nudi samo pozitivne mogućnosti, poput povezivanja ljudi i pomaganja korisnicima u situacijama prirodnih katastrofa. Ipak, priznao je da se zbog nedavnih skandala stvorila potreba za većim angažman uprave oko zaštite korisničkih podataka.

Ogorčeni investitori predložili su niz promjena u odlučivačkom i nadzornom procesu uprave. Prijedlog koji je privukao najviše pozornosti bila je sugestija reforme glasovanja bazirana na principu “jedna dionica - jedan glas”. Naime, do sada je proces odlučivanja funkcionirao tako da Zuckerberg i njemu najbliži suradnici s ukupno 18% vlasništva dionica imaju 70% odlučivačkog utjecaja u upravi. Iako bi predložena reforma omogućila dioničarima da suodlučuju o budućem poslovanju tvrtke, prijedlog je glasovanjem odbačen. Iako tako, kao rezultat vala kritika upućenih upravi Facebooka, šefica odjela Sheryl Sandber najavila je niz reformi koje će tvrtka biti spremna usvojiti u što skorijoj budućnosti, čiji bi prvenstveni cilj bio efikasnije, pravednije i sigurnije poslovanje Facebooka.

Konkurenti likuju

Početkom tjedna u kalifornijskom gradu San Joseu, bila je održana godišnja konferencija Worldwide Developers Conference (WWDC) još jednog moćnika Silicijske doline - Applea. Trenutni direktor Tim Cook, objavivši nove opcije koje će Apple uskoro ponuditi na svojim najnovijim modelima uređaja, iskoristio je priliku da naglasi kako su u novim softwareima ugrađene posebne blokade koje onemogućavaju društvenim mrežama da dolaze do podataka koji se nalaze na mobilnim uređajima korisnika bez njihovog izričitog odobrenja. Osim što je na takav način izravno uputio kritiku osnivaču Facebooka, kritika se mogla i iščitati i iz činjenice da na display zidu u pozadini, na kojem je bio prikazan zaslon najnovijeg modela mobilnog uređaja, nije bila prikazana niti jedna aplikacija društvenih mreža u vlasništvu Marka Zuckerberga.

Evan Spiegel, vlasnik Snapchata, u utorak je na upit novinara izjavio da “bi uistinu cijenio kada bi Facebook osim kopiranja svih opcija Snapchata, kopirao i njihov sustav zaštite podataka”, aludirajući također na skandal vezan uz Cambridge Analyticu. Nitko ne može negirati činjenicu da opcije koje nudi najnovija verzija Facebooka, Instagrama i sličnih platformi u vlasništvu Marka Zuckerberga, neodoljivo podsjećaju na one koje su nekoć bile rezervirane samo za Snapchat. Spiegel naglašava da je njegova platforma od samog početka bila bazirana na brisanju svih poruka sa servera nakon korištenja, čime je zaštita korisnika prema njegovoj procjeni bila na samom vrhuncu.

Brian Acton, suosnivač WhatsApp-a, koji je 2014. godine svoju aplikaciju prodao Zuckerbergu za približno 22 milijarde USD, u jeku skandala svojem je kupcu odlučno okrenuo leđa. Naime, nedavno je svojim tweetom na Twitter platformi potaknuo trend #DeleteFacebook, kojeg je popratilo više od 25,000 korisnika istoimene društvene mreže. WhatsApp, aplikacija koju je Acton suosnovao s nekadašnjim Yahoo programerom Janom Koumom, trenutno koristi više od 1 milijarde korisnika diljem svijeta. Prema neslužbenim informacijama, suosnivači platforme WhatsApp početkom ovog tjedna odlučili obustaviti daljnju suradnju s Markom Zuckerbergom, svjesno pritom žrtvujući više od 1,3 milijarde USD.

Ako je suditi prema podacima Ponemon instituta provedenom u travnju ove godine, čak 9% korisnika Facebooka prestalo je upotrebljavati tu društvenu mrežu odmah nakon što su u javnost izašli podaci o Cambridge Analytici, dok je čak 15% korisnika naglasilo kako će se u budućnosti truditi smanjiti njegovu upotrebu. Uprava Facebooka svjesna je da bi taj trend mogao rezultirati gubitkom od više od 1 milijarde dolara prihoda od reklama na koje je tvrtka donedavno zasigurno računala pa je legitimno pretpostaviti kako će u nadolazećim mjesecima Facebook najaviti velike reforme.