Novi hit

Svi pričaju o novim telefonima, donosimo zašto biste ipak trebali pričekati s kupnjom...

Budući da već dugo naši mobiteli izgledaju gotovo isto, ne čudi što je inovacija preplavila društvene mreže
Huawei Mate X
 Jason Lee / REUTERS

Nakon što su predstavljeni na nedavno održanim sajmovima tehnoloških inovacija, preklopni pametni telefoni postali su glavnom temom mnogih razgovora, no, kako navodi Business Insider, postoji nekoliko razloga zašto još uvijek nije preporučljivo prazniti svoje račune na ovu tehnološku inovaciju.

Naime, Samsung je prvi predstavio ovaj trend na svojem tradicionalnom Unpackedu koji se desetu godinu zaredom održao u San Franciscu. Svi su posjetitelji očekivali vidjeti novi Galaxy S10, a Samsung ih je iznenadio preklopnim smartfonom 'niskom' cijenom od 1.980 dolara, što je nešto više od 13.000 kuna.

Samo nekoliko dana kasnije na WMC-u (World Mobile Congress) u Barceloni, drugi najveći proizvođač smartfonova na svijetu, Huawei, predstavio je svoj preklopni Mate X koji će, kada stigne na tržište kasnije ove godine, stajati 2.600 dolara, odnosno oko 17.000 kuna. Uz njih su i nekoliko kineskih kompanija. poput TCL-a i Oppo-a, predstavili prototipe preklopnih pametnih telefona s najavom da će ih pustiti u prodaju ako za njima bude velika potražnja.

Budući da posljednjih desetak godina modeli naših mobitela izgledaju više-manje isto, ne čudi što je nova ideja preplavila društvene mreže. Ipak je riječ o telefonu koji se vrlo brzo pretvara u tablet čime rad na njemu ili, pak, igranje igara postaje puno jednostavnije. No, kao što to inače biva s novim i atraktivnim proizvodima, ti su pametni telefoni veoma skupi i, unatoč tome što imaju jednak softver kao i ostali smartfoni, prosječno stoje dva do tri puta više od bilo kojeg drugog pametnog telefona.

Osim toga, budući da se radi o novim mobitelima, sam proces popravaka je nepoznat, a uzimajući u obzir početnu cijenu tih telefona, pretpostavlja se da će i cijena eventualnog kvara biti visoka. Preklopni pametni telefoni imaju sasvim nove dijelove, pa njihova zamjena sasvim sigurno neće biti jeftina.

Ako vas pak cijena proizvoda ne brine, vjerojatno vam je bitno da je mobitel pouzdan, što često nije slučaj s prvom generacijom tehnoloških proizvoda. Kada već izdvajate toliko novaca za svoj uređaj, za očekivati je da rizik da nešto s njime pođe po krivu bude minimalan. Ipak, proizvođači tek od prve generacije proizvoda nauče koje su njegove stvarne mane te kako sljedeće generacije i modele učiniti boljima i s manje grešaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:20