RE:CYCLE

Švedski start-up i Nespresso predstavili bicikl napravljen od iskorištenih kapsula za kavu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.8.2019. u 14:46

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.8.2019. u 14:46

REUTERS/Fabian Bimmer / Regis Duvignau

Ilustracija, iskorištene kapsule za kavu

Ekološki osviješteni kavoljupci imaju novu poslasticu na virtualnom tržištu; stilski dotjeran urbanistički bicikl imena RE:CYCLE napravljen od 300 iskorištenih kapsula brenda Nespresso, na internetskoj stranici proizvođača dostupan je za 1.290 eura, piše Quartz.

Službene stranice: Vélosophy

Ilustracija: Bicikl RE:CYCLE napravljen od 300 kapsula Nespressa

 

Riječ je o još jednom pokušaju kompanije Nespresso da dokaže svoju predanost cirkularnoj ekonomiji. Naime, osim što tvrtka u vlasništvu Nestléa za proizvodnju svojih kapsula već godinama koristi isključivo aluminij, materijal podoban za recikliranje, u suradnji sa švedskim start-up brendom Vélosophy sudjelovala je u proizvodnji tog eko-bicikla.

Iza brenda RE:CYCLE stoji bivši zaposlenik švedskog dizajnerskog diva IKEA Jimmy Östholm, koji je i sam priznao da ga je iskustvo u toj kompaniji naučilo važnosti ravnoteže između cijene i kvalitete proizvoda na tržištu.

- Želim da moj proizvod zadrži vrhunsku kvalitetu, ali jednako tako želim da si što više ljudi može priuštiti moj bicikl – objasnio je Östholm za Quartz.

I sam dizajn bicikla neodoljivo podsjeća na njegovo porijeklo. Ljubičasta boja Östholmovog eko-bicikla svojevrsni je hommage Nespressovom popularnom proizvodu Arpeggiju, a njegovo je zvono napravljeno u obliku kapsule za kavu.

Službene stranice: Vélosophy

Ilustracija: Bicikl RE:CYCLE napravljen od 300 kapsula Nespressa

 

Bicikli trenutno nisu dostupni u maloprodaji, već se mogu nabaviti isključivo na službenoj internetskoj stranici brenda Vélosophy, a uštedom zbog takvog načina poslovanja djeci zemalja u razvoju omogućava se da se i sami provoze na RE:CYCLE biciklu.

Prema nedavno provedenom istraživanju britanskog start-upa Halo, godišnje se u prirodu baci više od 56 milijardi jednokratnih kapsula za kavu. S obzirom na to da patronama treba i do 150 godina da se recikliraju u prirodi, izvršni direktor kompanije Nespresso Jean-Marc Duvoisin poziva korisnike da iskorištene kapsule dostave na jednu od 122.000 lokacija diljem svijeta, kako bi se što veći postotak ponovno iskoristio.