Suradnja

Stvaranje novog lidera: United Technologies i američki Raytheon pokreću novu kompaniju

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.6.2019. u 14:43

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.6.2019. u 14:43

Rolls-Royce aircraft engine production, final assembly of V2500 engines for the Airbus A320 family, Dahlewitz, Blankenfelde-Mahlow, Brandenburg, Germany, Europe, Image: 146482284, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

Rolls Royce tvornica

United Technologies i američki proizvođač vojnih letjelica Raytheon kreću u pokretanje nove kompanije pod nazivom Raytheon Technologies.

Ovim dogovorom, stvorio bi se novi igrač u zrakoplovnoj industriji koji bi mogao konkurirati i puno većim tvrtkama. Tako bi se pod novim imenom proizvodila cjelokupna avionska oprema, od Tomahawkovih raketa i radara pa sve do motora za putničke avione i sjedala.

Prema procjenama, nova zajednička kompanija mogla bi ostvariti godišnju prodaju od 74 milijarde dolara, čime bi se uvrstila na drugo mjesto najveće zrakoplovne i obrambene kompanije u SAD-u. Udruženim snagama, ove dvije tvrtke mogle bi stvoriti probleme i puno većim igračima poput Boeinga, Airbusa i Lockheeda.

Inače, ukupna tržišna vrijednost Raytheona i United Technologiesa nešto je viša od 166 milijardi dolara, a cijena dionica svake od njih ove godine porasla je za više od 21 posto čime su daleko nadmašili rast sektora, piše CNBC.

Da ovo nije prvo takvo udruženje pokazuje i suradnja Boeinga i Safrana za proizvodnju motora, te Adientoma s kojim avionski gigant planira proizvodnju sjedala za putničke zrakoplove. Ujedno, tu je i suradnja američkog dobavljača vojne opreme Harris Corpa i L3 Technologiesa, te Honeywell Internationala i General Electrica koji se bave proizvodnjom mlaznih motora.