Dobio nagradu

Student ima ideju kako stati na kraj vozačima koji divljaju na Istarskom ipsilonu

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

16.10.2018. u 11:12

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

16.10.2018. u 11:12

Pula, 290216. Autoput Istarski ipsilon u punom profilu na dionici A9 sagradjenje 2011. godine. Ministar prometa danas je najavio nastavak izgradnje punog profila od Pazina do tunela Ucka. Na fotografiji: puni profil autoceste.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Damir Krajač / Hanza Media

Marko Tolić i Istarski ipsilon

“Sustav nagrađivanja i penaliziranja korisnika za pridržavanje ograničenja brzine”, inovativna ideja studenta Marka Tolića osvojila je prvo mjesto na natječaju za studentske inovacije “Mind (y)our own business” u organizaciji Bina-Istre, koncesionara Istarskog ipsilona.

Priznanje i novčanu nagradu od 15 tisuća kuna za inovaciju kojom bi se potencijalno moglo stati na kraj vozačima koji “divljaju” hrvatskim autocestama, mladom Toliću uručio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Tolić, student 4. godine Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment (ZŠEM), objasnio je da se radi o sustavu bodovanja.

- Pratili bismo prosječnu brzinu vozača na svakoj dionici Istarskog ipsilona. Primjerice, nalazi li se vozač na određenoj dionici unutar ograničenja, između 90 i 115 km/h, tada bi bio nagrađen s 15 bodova za tu vožnju. Kada skupi 300 ili više bodova, dobiva nagradu - objašnjava nam Tolić dodajući da nagrada može biti popust na cijenu cestarine ili ulaznica za parkove, događanja, ovisno o tome s kim Bina-Istra sklopi partnerstvo. Suprotno vrijedi za one koji se ne pridržavaju ograničenja. Prijeđe li njihova prosječna brzina na određenoj dionici 139 km/h, riskiraju opomenu, a za veća kršenja ograničenja brzine, više od 170 km/h, kazna može biti i naplaćivanje dvostrukog iznosa cestarine, predlaže Tolić.

- Sustav bi zasad vrijedio samo za vozače korisnike elektroničke naplate cestarina, ENC-a - napominje, jer se njihova registarska oznaka može pratiti kamerama na cestama i na svakom ulazu i izlazu.

Na prvi studentski natječaj Bina-Istre se prijavilo 500 studenata s 50-ak projekata.