Interakcija

Stiže konkurencija za Alexu i Siri: Huawei najavio glasovnog asistenta za tržište van Kine

U Kini Huawei već ima glasovnog digitalnog asistenta pod nazivom Xiaoyi
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kineska tehnološka kompanija Huawei stvara vlastitog glasovnog digitalnog asistenta za tržišta izvan Kine, koji će konkurirati softverima američkih kompanija, poput Amazonove Alexe ili Appleove Siri.

U Kini Huawei već ima glasovnog digitalnog asistenta pod nazivom Xiaoyi, koji djeluje preko pametnog zvučnika AI Cube i pametnih telefona. No, taj asistent namijenjen je samo kineskom tržištu.

Sada taj tehnološki div radi na proizvodnji digitalnog glasovnog asistenta koji će raditi i izvan Kine.

„Koristimo svog vlastitog (glasovnog digitalnog asistenta) u Kini, a u budućnosti ćemo ga imati i izvan Kine”, rekao je izvršni direktor Huaweija za potrošačko poslovanje Richard Yu uza američku televizijsku poslovnu mrežu CNBC.

„Trenutno uglavnom koristimo Google pomoćnika i Amazonovu Alexu za AI Cube i pametne telefone. Trebamo neko vrijeme da izgradimo svoje usluge umjetne inteligencije... kasnije ćemo se proširiti izvan Kine”, dodao je.

Izvršni direktor Huaweija dao je do znanja da će nastaviti raditi s Amazonom i Googleom. Međutim, bilo koji korak izvan Kine mogao bi ga izravno staviti u konkurentsku poziciju s oba američka tehnološka giganta koji imaju svoje digitalne glasovne asistente integrirane s različitim hardverima.

Tvrtke za proizvodnju potrošačkih tehnologija smatraju glas ključnim načinom za interakciju korisnika s proizvodom, osobito s „pametnim” internetskim napravama. Mnogi zvučnici na tržištu poput Amazonova Echoa ili Huaweiova AI Cubea smatraju se središtem kuće koje je povezano s uređajima koji mogu biti kontrolirani glasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:11