Interakcija

Stiže konkurencija za Alexu i Siri: Huawei najavio glasovnog asistenta za tržište van Kine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.11.2018. u 12:01

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.11.2018. u 12:01

, Image: 173235512, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Kineska tehnološka kompanija Huawei stvara vlastitog glasovnog digitalnog asistenta za tržišta izvan Kine, koji će konkurirati softverima američkih kompanija, poput Amazonove Alexe ili Appleove Siri.

U Kini Huawei već ima glasovnog digitalnog asistenta pod nazivom Xiaoyi, koji djeluje preko pametnog zvučnika AI Cube i pametnih telefona. No, taj asistent namijenjen je samo kineskom tržištu.

Sada taj tehnološki div radi na proizvodnji digitalnog glasovnog asistenta koji će raditi i izvan Kine.

„Koristimo svog vlastitog (glasovnog digitalnog asistenta) u Kini, a u budućnosti ćemo ga imati i izvan Kine”, rekao je izvršni direktor Huaweija za potrošačko poslovanje Richard Yu uza američku televizijsku poslovnu mrežu CNBC.

„Trenutno uglavnom koristimo Google pomoćnika i Amazonovu Alexu za AI Cube i pametne telefone. Trebamo neko vrijeme da izgradimo svoje usluge umjetne inteligencije... kasnije ćemo se proširiti izvan Kine”, dodao je.

Izvršni direktor Huaweija dao je do znanja da će nastaviti raditi s Amazonom i Googleom. Međutim, bilo koji korak izvan Kine mogao bi ga izravno staviti u konkurentsku poziciju s oba američka tehnološka giganta koji imaju svoje digitalne glasovne asistente integrirane s različitim hardverima.

Tvrtke za proizvodnju potrošačkih tehnologija smatraju glas ključnim načinom za interakciju korisnika s proizvodom, osobito s „pametnim” internetskim napravama. Mnogi zvučnici na tržištu poput Amazonova Echoa ili Huaweiova AI Cubea smatraju se središtem kuće koje je povezano s uređajima koji mogu biti kontrolirani glasom.