Napredak tehnologije

Stiže 5G revolucija: Film u visokoj rezoluciji uskoro će se skidati u nekoliko sekundi

U ovoj i idućoj godini plan je uložiti u 5G infrastrukturu više od milijardu kuna
Predstavljanje modernizirane 5G kompatibilne bazne postaje
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Hrvatski telekom priključio se 5G revoluciji. Nakon što su istu tehnološku preobrazbu prošle zemlje poput Njemačke i Švicarske, jučer je u Zagrebu postavljena prva bazna stanica koja će u iduće dvije godine omogućiti spajanje svih uređaja na 5G mrežu. Preduvjet je to za sve futurističke ideje kao što su: internet stvari, autonomna vozila i globalnu umreženost.

- Za razliku od 4G mreže koja se danas koristi, 5G mreža trebala bi udvostručiti brzinu prijenosa podataka i smanjiti latenciju - objašnjava Ivan Uremović, direktor programa modernizacije u HT-u.

To bi značilo da će korisnik uskoro moći skinuti film u visokoj rezoluciji u samo nekoliko sekundi jer će brzina prijenosa podataka biti nekoliko gigabita u sekundi. Video s You Tubea učitat će se u hipu, s kašnjenjem od neprimjetne dvije, tri milisekunde. Korak je to i prema globalnoj mreži umreženih uređaja, tzv. internetu stvari, a autonomni prijevoz napokon će postati siguran jer će se vrijeme reakcije smanjiti na nekoliko milisekundi.

Jedini na svijetu

- Najlakše to možemo objasniti preko novinara koji se u vijesti javlja uživo s terena. Zahvaljujući 5G mreži, novinar će s voditeljem moći komunicirati u realnom vremenu. Neće više biti nekoliko sekundi ili desetaka sekundi zakašnjenja, koliko je sada potrebno za odziv - iznosi primjer Miodrag Božinović, voditelj tog projekta u tvrtki Ericsson Nikola Tesla.

No, na punu komercijalnu primjenu 5G mreže korisnici će morati pričekati do 2020. godine. Iako su sada, što se telekomunikacijske infrastrukture tiče, napravljeni svi potrebni zahvati, puna primjena ovisi i o razvoju ostale tehnologije, uređaja koji podržavaju 5G tehnologiju. Premda su svi veći proizvođači pametnih telefona poput LG-ja i HTC-a najavili uređaje koji će podržavati 5G mrežu, trenutno nijedan nije dostupan.

Superserver Baseband, koji je HT jučer postavio, a produkt je suradnje HT-a i Ericssona Nikole Tesle, jedini je uređaj na svjetskom tržištu koji, uz 2G, 3G i 4G, podržava i 5G mrežu. Taj je uređaj softverski i hardverski u cijelosti razvijen u Hrvatskoj, kao proizvod hrvatskog znanja i stručnosti na kojem je radilo desetak domaćih informatičara, ističe Božinović.

Svrha je Basebanda da zamijeni postojeće bazne stanice koje trenutno pružaju samo 2G, 3G i 4G mrežu. Četiri ormara koja su dosad bila potrebna da bi mrežna pokrivenost na nekom području bila zadovoljavajuća postala su stvar prošlosti. Baš kao što je prvi kompjutor, ENIAC, zamijenjen mikročipom, tako je sada sva potrebna infrastruktura za sve mreže sadržana u jednom uređaju veličine DVD playera.

Isti su uređaji već postavljeni na 137 lokacija u Istri, kaže Uremović i dodaje da se njime uklanja potreba za provlačenjem optičkih kabela jer sve radi na bežičnom principu.

- Ovo nije samo preduvjet za 5G mrežu nego su i kapaciteti za sadašnju 4G mrežu povećani. Znači da će Istra, u kojoj se za vrijeme turističke sezone na mrežu spaja deset puta više uređaja, biti spremna za takvo opterećenje - ističe.

Prvo Istra i Zagreb

Prošle je godine 1,7 milijardi kuna HT uložio u razvoj mreže, a u projekt postavljanja 5G infrastrukture planirano je ulaganje veće od milijardu kuna u ovoj i idućoj godini, otkriva Uremović. Istu će infrastrukturu, uz Istru i Zagreb, dobiti i dvije tisuće drugih lokacija diljem Hrvatske do kraja 2019. godine.

Bolnice će biti umrežene, pa će i dijagnostika biti znatno brža

Ljudi su prije deset godina mjesečno u prosjeku trošili 50 MB mobilnih podataka, a danas je to 2 GB. 5G revoluciju moguće je usporediti s revolucijom koju je donio internet. Do 2025. godine ta će tehnologija postati naša svakodnevica - tvrdi Miodrag Božinović.

Mogućnosti su te tehnologije bezgranične. Zbog brzine prijenosa podataka i kašnjenja koje se broji u milisekundama primjenu će ostvariti ne samo u medijima, umrežavanju uređaja, razvoju virtualne stvarnosti nego i u praktičnoj svakodnevici.

Bolnice će tako moći međusobno komunicirati putem 5G videolinka u realnom vremenu, stoga pacijent neće morati ići u nekoliko različitih ustanova za određivanje dijagnoze i liječenja. Preko protupožarnih 5G senzora vatrogasci će moći djelovati iste sekunde.

Vinogradari će pak, preko istih senzora, pratiti razinu vlage i temperaturu u vinogradu u milisekundama zakašnjenja i pravodobno reagirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:51