Korak naprijed

STEM revolucija: učenici od 1. do 4. razreda učit će osnove digitalne pismenosti

Ukupan trošak projekta procjenjuje se na pet do šest milijuna kuna
Nenad Bakić
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Osnovne škole u Hrvatskoj od danas se mogu prijaviti za sudjelovanje u programu "STEM revolucija - Razredna nastava", čiji je cilj učenike nižih razreda osnovnih škola upoznati s osnovama informatičke pismenosti, digitalizacije i programiranja, i to uz korištenje micro:bita, platforme za poduku računarstva.

Djeca od prvog do četvrtog razreda osnove škole moći će koristiti micro:bit za predmete poput matematike i prirode i društva, kao i za snalaženje u prostoru, ali i za igru. Primjerice, učit će riječi koje počinju određenim slovom, kao i zbrajanje i oduzimanje, a moći će učiti i boje, te smjerove kretanja. Programiranje će se raditi unutar jednog predmeta i povezujući više različitih predmeta, a zbog njega nije potrebno mijenjati kurikulum. Nastava će se uglavnom provoditi u školskim knjižnicama, u kojima će i biti micro:bitovi.

Projekt "STEM revolucija - Razredna nastava" danas su u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu predstavili Nenad Bakić, predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), Darko Tipurić, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i guverner Rotary Distrikta 1913 - Hrvatska, te Goran Žurić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Centar. IRMI i Rotary su partneri u projektu, te su pokrenuli kampanju crowdfundinga, pri čemu su IRIM i Rotary kao početno financiranje osigurali svaki po 100.000 kuna. Ukupan trošak projekta procjenjuje se na pet do šest milijuna kuna.

U Hrvatskoj postoji oko 2.000 škola koje imaju razrednu nastavu i sve su pozvane da se dobrovoljno uključe u projekt, koji će se realizirati u trajanju od 12 do 24 mjeseci, ovisno o novcu i pristupanju škola, koje će micro:bitove dobivati u valovima. Bakić ističe kako očekuje da će se u projekt moglo uključiti tisuću osnovnih škola. IRIM će educirati i novih 1.000 do 3.000 učitelja.

- Razvili smo cijeli sustav STEM edukacije - zaključio je Bakić, podsjetivši i na svoje ranije projekte obrazovanja u STEM području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:20