Velika analiza

Solarne i vjetroelektrane uskoro će postati isplativije od termoelektrana

Tradicionalna proizvodnja električne energije ustupa mjesto održivim alternativama
Farma vjetra Walney Extension
 Phil Noble / REUTERS

Kompanije fokusirane na obnovljive izvore energije, koje su sudjelovale u transakcijama preuzimanja i spajanja realiziranim u prvoj polovici 2018. godine, postizale su veće evaluacije od naftnih i plinskih kompanija, a već 2020. godine očekuje se da će novo instalirane solarne i vjetroelektrane biti isplativije od termoelektrana na ugljen i plin.

Ključni su to zaključci analize glavnih trendova u energetskom sektoru, koju je izradila grupacija IMAP, vodeće neovisno partnerstvo konzultanata specijaliziranih za transakcije spajanja i preuzimanja, koji su lani zaključili 199 transakcija vrijednih 9,2 milijarde dolara.

Kako stoji u njihovom izvješću, nakon što je 2014. godine ukupni volumen transakcija spajanja i preuzimanja u naftnom i plinskom sektoru dosegao vrhunac, uslijedio je oštar pad, a period stabilizacije još traje. U prvoj polovici 2018. godine globalno su realizirane 182 transakcije, što je 26 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Još značajniji pad vidljiv je u vrijednosti transakcija. U prvoj polovici 2018. godine vrijednost realiziranih transakcija dosegnula je 87 milijardi eura, što je 66 posto manje nego u prvoj polovici prošle godine. Unatoč padu aktivnosti, evaluacije kompanija su se oporavile u odnosu na prethodnu godinu. Prosječan odnos EV/EBITDA (vrijednost poduzeća / dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije) za kompanije u sektoru iznosio je 12,1.

"No, kompanije u sektoru obnovljivih izvora energije postizale su još više evaluacije. Prosječan odnos EV/EBITDA (vrijednost poduzeća / dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije) u prvoj polovici 2018. godine dosegnuo je 13,7. Investitori u ovom sektoru vide veći povrat zbog općenito visoke tehnološke razine sektora, optimističnih izgleda i rasta sektora", ističe se u analizi IMAP-a, koja pokazuje sve izraženiji trend promjena u energetskom sektoru.

Naime, kako uočavaju, tradicionalna proizvodnja električne energije polako ustupa mjesto održivim i isplativijim alternativama, a obnovljivi prirodni izvori energije i skladištenje energije dva su segmenta u kojima, kako se čini, leži budućnost.

"Interes investitora vidljiv je i u ulaganju u nove energetske kapacitete. Solarne i vjetroelektrane činit će više od 80 posto novih instaliranih kapaciteta", napominju u IMAP-u.

Posebno su izdvojili i dva trenda koji u narednom razdoblju mogu dodatno ubrzati tempo promjena u energetskom sektoru. Prvi se odnosi na električne mikromreže, koje imaju potencijal značajno izmijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju. Projekti mikromreža privukli su investicije najvećih energetskih kompanija kao što su Enel, Shell, Engie, EDF, Total. Drugi se odnosi na sve brže promjene u sektoru prometa. Tehnološke disrupcije kao što su električna vozila, autonomna vozila, dijeljenje prijevoza, skladištenje energije te solarna tehnologija dramatično mijenjaju transportnu i energetsku industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:48