Clean Air Challenge

Smanjenje razine smoga do 2025. europskim bi građanima moglo uštedjeti 183 milijardi eura

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.10.2018. u 9:39

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.10.2018. u 9:39

A woman covers her nose as smog blankets Sarajevo, Bosnia and Herzegovina December 23, 2015. With severe air pollution affecting the city nestled among the mountains, the authorities have declared the first level of preparedness, advising the segment of the population that is at health risk to reduce movement in the mornings and evenings, appealing to drivers to use motor vehicles less and ordering heating utilities to lower the emission of harmful gases. REUTERS/Dado Ruvic - GF10000274842
Dado Ruvic / REUTERS

Argivska fotografija: Sarajevo često ima problema s onečišćenim zrakom

Građani EU mogu uštedjeti 183 milijardi eura usvajanjem inovativnih tehnologija kojima bi se smanjilo zagađenje zraka tijekom sljedećih sedam godina, pokazalo je novo istraživanje koje je predstavio InnoEnergy, europski pokretač inovacija na području održive energije podržan od strane EIT-a.

Izvješće pod nazivom Clean Air Challenge, provedeno je u suradnji s tvrtkom Deloitte i daje odgovore na nalaze Europske Komisije prema kojima se zagađenju zraka može pripisati čak 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu. Europsku Uniju to će koštati nevjerojatnih 475 milijardi eura u periodu od 2018. do 2025. godine, što predstavlja 2,9 posto prosječnog godišnjeg BDP-a.

Izvješće je predstavljeno na ekskluzivnom događaju u Bruxellesu, kojem su prisustvovali vodeći kreatori politika, podrobno razmatra pitanje kvalitete zraka diljem kontinenta - posebno ističe konkretne inovacije i rješenja u prometu i grijanju, kojima bi se europski građani zaštitili od zagađenja zraka i njegovog utjecaja na zdravlje.

Obraćajući se okupljenima, Jerzy Buzek, predsjednik Odbora za istraživanje i energetiku u Europskom parlamentu te bivši predsjednik Europskog parlamenta, rekao je:

"Zagađenost zraka je jedan od najkritičnijih javnozdravstvenih problema ovog stoljeća kojemu se može pripisati 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu, odnosno godišnje preko 400.000 smrtnih slučajeva u Europi.

“Clean Air Challenge izvješće nudi praktična rješenja koja bi mogla poboljšati zdravlje naših građana, a od kojeg bi koristi moglo imati cijelo društvo. Moramo ga početi primjenjivati ​​u cijeloj Europskoj Uniji bez odgode."

Diego Pavia, izvršni direktor InnoEnergyja izjavio je da je nedopustivo da zagađenje zraka još uvijek predstavlja značajan rizik za zdravlje naše zajednice. "Stavljajući na stranu značajne ekonomske troškove, nema razloga da pomoću tehnologije koja nam postaje sve dostupnija, građani ne budu u mogućnosti udisati čisti zrak. U InnoEnergyju se volimo suočiti s problemima koji nam stoje nad glavom pa niti ovaj problem nije iznimka. Osim što omogućujemo daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli problem i pronašli praktična rješenja, aktivno tražimo prilike kako bismo osigurali investicije i širu podršku ambicioznim tvrtkama koje imaju konkretne planove i dovoljno energije da zaustave daljnje zagađenja zraka.“, istaknuo je Pavia.

Irena Pichola, partnerica i voditeljica Održivog savjetovanja u Deloitteu za Središnju Europu naglasila je da ne smijemo zaboraviti da slaba kvaliteta zraka drugačije utječe na svakog čovjeka.

"Primjerice, velike su razlike unutar regije u uzrocima i posljedicama zagađenja zraka, pri čemu većina zapadnoeuropskog smoga dolazi od prijevoznih sredstava, dok grijanje proizvodi najviše onečišćenja na Istoku. Ali kao što je u izvještaju spomenuto, mladi su među najugroženijima, gdje god pogledate. S porastom od 100 jedinica PM-a dolazi do smanjenja prosječne očekivane životne dobi za oko 2,3 godine među djecom u dobi od 5 godina”, istakla je Pichola.