Brzina

'Šefovi Tesle tjeraju nas da nedostatke na autima skrivamo izolir trakom'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.7.2019. u 9:39

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.7.2019. u 9:39

REUTERS, Screenshot Youtube

Elon Musk (u krugu)

Nekolicina radnika Tesle, proizvođača električnih automobila s autonomnim karakteristikama, požalila se da kompanija zaposlenike, ne bi li zadovoljila ambiciozne proizvodne ciljeve, tjera na rad u vrlo teškim uvjetima te na pribjegavanje “brzinskim, riskantnim, improviziranim rješenjima”, prenio je CNBC.

Izrijekom navode, a dijelom potvrđuju i fotografijama, da su odlazili u trgovački lanac Walmart kako bi kupili izolir traku i tako brzinski popravili neke od pokvarenih plastičnih dijelova, zatim da ponekad automobili napreduju po proizvodnoj traci iako na njih nisu stavljeni svi potrebni vijci i matice, da su - opet zbog žurbe - primorani ograničiti testiranje vozila na propusnost vode te da rade u uvjetima nekvalitetnog zraka, ekstremnih vrućina i hladnoća, pod krovom koji ponekad prokišnjava te u prostoru u kojem su u jednom navratu štetu (koja je utjecala na tijek proizvodnje, odnosno odgodu u jednoj smjeni) napravili miševi. Dio radnika, ističu, zbog takvih je uvjeta rada patio od osipa i iscrpljenosti zbog vrućine ili su se pak, kako bi se zagrijali, “stiskali” kod lampa za zagrijavanje koje se koriste u proizvodnji, primjerice u postupku sušenja boje.

Većina tvrdnji koje navode odnosi se na Teslin proizvodni pogon GA4, veliki šator koji je podignut lani u Fremontu u Kaliforniji, kao privremena mjera kako bi se ispunio proizvodni cilj od 6000 automobila modela 3s tjedno. No, iako privremen, u njemu se radi i dan danas - štoviše, proizvede oko 20 posto svih 3s modela, najpopularnijeg i najjeftinijeg Teslina automobila.

Kompanija negira tvrdnje. Tvrdi da prakse koje te osobe spominju nisu dio propisanog proizvodnog procesa, da sva njihova vozila prolaze rigorozne kontrole, a za odgodu proizvodnje zbog miševa nisu niti čuli.

“Anegdote o kojima je izvijestio CNBC, a koje dolaze od nekoliko neimenovanih izvora, navode na krivi trag i ne reflektiraju naše proizvodne prakse ili kako je to raditi u Tesli”, priopćili su. Navode da brojni zaposlenici sami traže da rade u GA4.