Primjer iz iskustva

Šef koji je zabranio mobitele na radnom mjestu i što je uslijedilo: "Puk'o sam"

Pametni telefon je 'ubojica' produktivnosti, treba li ga zabraniti na radnom mjestu?
Smartphone na sastanku
 Profimedia, Wavebreak

Dvije tisuće šest stotina i sedamnaest puta na dan. Toliko puta prosječan korisnik dotakne, klikne, pritisne, povuče ili premjesti svoj mobilni uređaj, prema podacima tvrtke za istraživanje mobilnih aplikacija Dscout. Svi ti sitni dnevni rituali s našim mobitelima i nisu toliko sitni uzmemo li u obzir da nam na njih, u prosjeku, dnevno odlazi čak dva i pol sata.

Ono što zabrinjava poslodavce jest da po njima najviše tipkamo dok smo na poslu, piše Wall Street Journal.

Isto je primijetio i Jason Brown, izvršni direktor u marketinškoj agenciji Brown, Parker & DeMarinis. Prije koju godinu, priča Brown, za vrijeme uredskog sastanka na trenutak je zastao sa svojim izlaganjem i pogledao svoje kolege za stolom. Većina ih je, s rukama ispod stola, tipkala po mobitelima.

“Puk'o sam!”, kaže Brown koji je ubrzo složio ljutitu obavijest svih zaposlenicima. “Ne dolazite na sastanke sa svojim telefonima. Onaj tko to učini, to će mu biti zadnji sastanak”, napisao je i proslijedio kolegama.

Problem smartphonea na poslu i danas je goruće pitanje. Može li se zaposlenicima ograničiti upotreba pametnih telefona? S jedne strane, pametni telefon omogućava zaposlenicima da budu uključeni u sva poslovna zbivanja i uvijek dostupni klijentima i kolegama. S druge strane, prema istraživanju CareerBuildera provedenom na 2000 voditelja ljudskih resursa, pametni je telefon “ubojica” radne produktivnosti.

Istraživanja Sveučilišta u Texasu, prenosi WSJ, pokazuju da je problem puno ozbiljniji od samog korištenja mobilnih uređaja jer čak i sama prisutnost pametnog telefona u blizini zaposlenika utječe na njegovu radnu izvedbu. Dakle, telefon koji se ne dodiruje i samo je položen na stolu utječe na koncentraciju zaposlenika, više nego kada je mobitel pospremljen u torbi ili džepu od jakne.

“Nije im se svidjelo”, tako je svoj pokušaj ograničenja mobitela na sastancima komentirao Shane Wooten, CEO Vidplat LLC, start-up video platforme. Nakon zabrane, zaposlenici su se ubrzo dosjetili raznih izgovora poput treba mi mobitel jer mi je dijete bolesno ili treba mi za istraživanje informacija sa sastanka. Ubrzo je odustao. “Nismo u osnovnoj školi, neću skupljati telefone prije ulaza u sobu za sastanke”, požalio se.

Navike koje tiču mobilnih uređaja i porivi koji nas tjeraju na neprestano tipkanje nisu zabrinuli samo šefove, već i zaposlenike.

Da je njegovo dnevno korištenje telefona postalo ozbiljna ovisnost primijetio je Bryan Lee, zaposlenik softverske tvrtke Docker. Kako bi se stvarno uvjerio, postoji li problem ili ne, na svoj je iPhone instalirao aplikaciju Moment koja prati ukupno vrijeme koje dnevno provede na svojem telefonu. Prvo je mjerenje pokazalo čak četiri sata dnevnog korištenja.

Nagovorio je i svoje kolege da instaliraju istu aplikaciju te u uredu pokrenuo natjecanje. Onaj tko će imati najmanje zabilježeno vrijeme korištenja mobitela na aplikaciji, taj je pobjednik. “Razmišljamo čak napraviti i mali trofej koji bismo uručili pobjedniku”, kaže.

Ironično, rješenje za korištenje pametnih telefona u radnom okruženju moglo bi biti upravo u toj mobilnoj aplikaciji jer, čini se, zabrane i ograničenja neće uvijek djelovati, piše WSJ.

Zabrana koju je Jason Brown, s početka priče, nametnuo zaposlenicima trajala je dva mjeseca. Naime, i samom Brown je nedostajao mobilni uređaj, a svoju je zabranu opisao kao eru prohibicije:

“Stanje u kojem nitko ne želi živjeti, čak niti oni koji su donijeli ta pravila”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:24