Pioniri Wi-Fija

Rijeka dobila nagradu 'Smart city': dronom nadziru promet i prate stvarno stanje na terenu

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 21:15

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 21:15

Rijeka, 240417.
Na Korzu predstavljeno 10 novih autobusa tvrtke Autotrolej. Rijec je o autobusima ukupne vrijednosti oko 25 mil. kuna, radi se o 4 solo autobusa, 2 midi autobusa i 4 zglobna autobusa koji za gorivo koriste stlaceni prirodni plin (SPP).
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / Hanza Media

Novi autobusi u Rijeci

Uvevši još 2007. besplatni Wi-Fi na odabranim gradskim lokacijama kao jedan od prvih takvih primjera među hrvatskim gradovima, Rijeka se na neki način predodredila za zajedničku nagradu portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos za najbolja Smart City rješenja.

U proteklih je 11 godina, naime, prema riječima gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, grad na Rječini realizirao niz projekata s obilježjima pametnoga grada, a ukupno je od 1993. do 2017. u Rijeci evidentirano 119 pametnih projekata iz različitih područja.

- Unutar sustava grada Rijeke evidentirani su i projekti koji imaju ‘pametna’ obilježja, a koji se planiraju realizirati tijekom ove i iduće godine. Treba naglasiti da se radi o čak 131 projektu. Na tragu toga, odlučili smo se prijaviti na natječaj portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos, i to nominiranjem projekta primjene drona u prometnim projektima i ažuriranju Geoinformacijskog sustava (GIS) ortofoto podloga - ističe gradonačelnik Obersnel.

Prvi od dvaju spomenutih projekata Rijeke, primjena drona u prometnoj politici grada, proizašao je iz naglašenih prometnih poteškoća u gradu i odlučnosti gradske uprave da provede strategiju riječkog prometnog pravca.

- Gradska tvrtka Rijeka promet nabavila je dron u svrhu zračnog snimanja za potrebe prometnog projektiranja, kao i nadzora i snimanja prometa i prometnih objekata. Od Agencije za civilno zrakoplovstvo pribavljene su i sve potrebne dozvole te su obučeni operateri za njegov rad - navodi riječki gradonačelnik. U izravnoj vezi s nabavom dronova je i drugi projekt kojim se Rijeka javila na naš natječaj, ažuriranje GIS-ovih ortofoto podloga. U Geoinformacijskom sustavu Rijeke koriste se ortofoto podloge koje se obnavljaju u duljim razdobljima. No, dinamika izgradnje prometnih, poslovnih, industrijskih i stambenih objekata te gradske infrastrukture uvjetuje da se stvarno stanje neprestano mijenja, pa ortofoto podloga vrlo brzo zastarijeva.

- Dronom snimljena ortofoto snimka učitava se u GIS u svrhu trenutnog ažuriranja ortofoto podloge i njezina usklađivanja sa situacijom na terenu, pa ona putem GIS-a postaje dostupna svim zainteresiranim korisnicima. U suradnji s GIS službom Zavoda za informatičku djelatnost i tvrtkom KvarnerCAD napravljena su prva snimanja za vanjske korisnike.Trenutni projekt obuhvaća snimanje površine od 43 hektara - kažu u riječkoj gradskoj upravi te napominju da se primjenom drona u različitim poslovima gradske administracije ostvaruju značajne uštede.

Od projekata s primjenom pametne tehnologije u posljednjih desetak godina, u Rijeci, među ostalim, skreću pozornost na plaćanje usluge javnog prijevoza putem mobilne aplikacije Smartica, a parkinga putem sustava m-parking. U gradu je stvorena mreža digitalnih platformi za najave kulturnih i društvenih događanja.

Strateški plan Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.- 2020. donesen je kako bi, najavljuje Obersnel, i dalje nastavili planirati i razvijati projekte vezane uz koncept pametnoga grada.

Tagovi