Očuvanje prirode

Restorani u Kaliforniji više neće servirati plastične slamke, osim ako ih gosti ne zatraže

Restorani koji se ne budu pridržavali propisa dobit će dva upozorenja, a potom novčanu kaznu
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kalifornijski restorani uskoro će prestati servirati gostima plastične slamke, osim ako ih izričito ne zatraže, u skladu s novim zakonom koji je u četvrtak potpisao ekološki osviješten guverner te američke savezne države Jerry Brown.

Mjera će stupiti na snagu iduće godine i prva je te vrste u SAD-u a Brown je izrazio nadu da će potaknuti ljude da „dobro promisle” o alternativi prije nego što zatraže slamku.

„Poticati potrošača koji želi plastičnu slamku da je zatraži jako je malen korak”, rekao je Brown.

„No, nema sumnje da moramo pronaći način kako da smanjimo i u konačnici eliminiramo plastične proizvode za jednokratnu upotrebu”, dodao je guverner, najprominentniji zagovornik zaštite okoliša i borbe protiv promjene klime na američkoj političkoj sceni.

Prema novom zakonu, restorani koji se ne budu pridržavali propisa dobit će dva upozorenja, a potom slijedi novčana kazna od najviše 300 dolara godišnje.

Guverner Kalifornije upozorio je da svi oblici plastike „guše naš planet” i skrenuo pozornost na ogromnu količinu plastičnih proizvoda koji se svake godine bacaju u oceane, ubijajući živa bića.

„Plastika je pomogla potaknuti inovacije u našem društvu, ali naša zaluđenost jednokratnom ambalažom dovela je do katastrofalnih posljedica”, naglasio je Brown.

Najava kalifornijskog zakona vremenski se poklopila s pojačanom sviješću o globalnoj krizi plastičnog otpada.

Tako je Europska unija u svibnju ove godine predložila zabranu korištenja jednokratne plastike kao što su slamke, pribor za jelo i štapići za čišćenje, zahtijevajući također da se do 2025. godine uvede obveza prikupljanja većeg dijela plastičnih boca.

Francuska planira iduće godine uvesti sustav novčanih kazni koji će povećati troškove robe široke potrošnje načinjene od plastike, uključujući tanjure, čaše i pribor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24