Program od 120 mlrd. dolara

Razvoj novih američkih nuklearnih podmornica zapeo na samom početku zbog lošeg zavarivanja

Radi se o greški na 12 lansirnih cijevi koje je proizvela tvrtka BWXT Inc
Simulacija izgleda buduće podmornice klase Columbia
 U.S. Naval Sea Systems Command Image / Wikimedia/ public domain

Program razvoja nuklearnih balističkih podmornica klase Columbia, koji će Američku mornaricu koštati čak 122,3 milijarde dolara, zapeo je na samom početku zbog pogreške koja je otkrivena na nekoliko lansirnih cijevi za balističke projektile namijenjenima upravo tim podmornicama, piše Defense News.

Ukupno se radi o 12 lansirnih cijevi koje je proizvela tvrtka BWXT Inc., a koje su sporne zbog loše odrađenog zavarivanja. Sedam od tih 12 cijevi već su isporučene glavnom proizvođaču podmornica, tvrtki General Dynamics Electric Boat, a preostalih pet još nije dovršeno, piše Defense News.

Kako su "cijevi s greškom" namijenjene ne samo za klasu Columbia, nego i za napadajne nuklearne podmornice klase Virginia, ali i novu klasu britanskih nuklearnih balističkih podmornica koja je također u fazi razvoja, problem je poprimio vrlo široku dimenziju. Američka mornarica i tvrtka Electric Boat stoga su započele istragu, a zavarivanje na lansirnim cijevima koje radi BWXT je do daljnjeg zaustavljeno.

Otkriće ovako ozbiljno propusta na samom početku izuzetno skupog vojnog programa (više će se potrošiti samo na program borbenog aviona pete generacije F-35 JSF i možda na nosače aviona klase Gerald R. Ford) uvelo je dozu nesigurnosti u projekt koji ima jako malo prostora za prekoračenje vremenskih rokova. Problem je u tome da podmornice klase Columbia moraju biti završene u određenom roku kako bi počele zamjenjivati stariju Ohio klasu balističkih podmornica. Kako je riječ o strojevima koji imaju mogućnost djelovanja nuklearnim oružjem na gotovo svakom kutku svijeta, njihova vojna i geopolitička važnost za SAD vrlo je velika.

- Ovo nije dobar znak za program koji je prioritet Mornarice. To je vrlo značajni podbačaj u ranoj fazi od strane proizvođača s besprijekornom reputacijom - rekao je analitičar Bryan Clark za Defense News.

Program klase Columbia predviđa izgradnju 12 podmornica, s time da bi gradnja prve trebala početi 2021. godine, s planiranim ulaskom u operativnu službu 2031. godine. U rujnu prošle godine Američka mornarica potpisala je ugovor vrijedan 5,1 milijardi dolara s General Dynamics Electric Boat kojim se ta tvrtka obvezuje projektirati podmornicu do 2021. godine.

Maksimalna istisnina u uronjenom stanju klase Columbia bit će 20.810 tona, podmornice će biti dugačke 171 m, sa širinom trupa od 13 metara. Podmornica će imati mjesta za 155 mornara, a njeno ključno naoružanje bit će 16 Trident D5 projektila koji mogu nositi od 8 do 12 nuklearnih bojnih glava svaki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:32