Loše upravljanje sustavom

Preminuo vlasnik kriptomjenjačnice, nitko ne može doći do 190 milijuna dolara?!

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

4.2.2019. u 14:15

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

4.2.2019. u 14:15

Hacker using clear tablet with HUD panel and bitcoin code graph bar data analytsis element for cyber technology concept, dark and grain process, shallow depth of field select focus on hands, Image: 341015315, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy

QuadrigaCX, najveća kanadska bitcoin mjenjačnica izgubila je promet svojih klijenata s eksternog novčanika u vrijednosti od 190 milijuna dolara u šest različitih kriptovaluta.

Kako navodi izvješće Vrhovnog suda savezne države Nova Škotska u Kanadi, izgubljeni podatci odnose se na valute Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash SV, Bitcoin Gold, Litecoin i Ethereum, piše CCN.

Naime, preminuli osnivač i izvršni direktor kompanije Geralda Cottena, bio je zadužen za kontrolu podataka i jedini je imao pristupni ključ njihovog eksternog kripto novčanika. Nakon njegove smrti, supruga Jennifer Robertson priopćila je kako kompanija nije u mogućnosti pristupiti sustavu jer nitko osim njenog muža nema potrebne pristupne podatke.

Do ovog nesretnog slučaja došlo je upravo zbog neadekvatnog upravljanja cijelim sustavom korisničkih fondova. Iako većina digitalnih kripto mjenjačnica koristiti ovakav sustav kako bi se zaštitila od hakerskih napada i krađe podataka, ova kanadska kompanija, napravila je jednu od najvećih grešaka i nije kreirala sučelje u kojem postoji više potpisa kojima se može pristupiti eksternom disku.

U njihovom slučaju osnivač i glavni direktor bio je jedina odgovorna osoba za nadzor podataka, a s obzirom da je preminuo, nitko drugi nije mogao pristupiti podacima kojima je on upravljao. Njegova supruga Jennifer Robertson, zbog ovog slučaja potražila je i pomoć stručnjaka koji je trebao pristupiti suprugovom sustavu, no bezuspješno.

Čini se da će taj novac ostati nedostupan i korisnici bi mogli ostati bez milijuna dolara, što je izazvalo bijes ljudi koji su koristili usluge QuadrigaCX-a zbog nevjerojatno lošeg upravljanja njihovim sredstvima.

Drugi dio korisnika pak čak traži neki oblik potvrde smrti CEO-a jer sumnjaju da je lažirao smrt i sada u tajnosti uživa trošeći njihove milijunea neki su se okomili na zaposlenike kompanije, koji sada dobivaju prijetnje smrću.

Zbog svih nastalih problema, iz kompanije su poručili da ukoliko ne uspiju pristupiti podacima, planiraju prodati cijelo poslovanje kako bi nadoknadili štetu koju su nanijeli svojim korisnicima. Netom nakon najave kompanija je zaprimila već nekoliko ponuda zainteresiranih kupaca.