Blockchain

Preko javne ponude novčića samo u ovoj godini prikupljeno 6 milijardi dolara

Balkan ICO Express okupio je najvažnije timove Jugoistočne Europe
Prvi regionali ICO pitch održan je u zagrebačkom HUB 385
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Preko javne ponude novčića (ICO) prikupljeno je preko 6 milijardi dolara samo u ovoj godini. To je crowdfunding na steroidima, naglasio je Peter Merc, koordinator u slovenskoj udruzi Blockchain Think Tank na jučerašnjem regionalnom događanju Balkan ICO Express u prostoru zagrebačkog HUB385, a u organizaciji te slovenske udruge, Bitcoin Asocijacije Srbije i domaće Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK).

„Ljudi će biti skloniji investirati svoj novac ako razbijemo predrasude i lažne informacije vezane uz blockchain i kriptovalute“, istaknuo je Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik UBIK-a u ističući kako je cilj Balkan ICO Express, prvog događaja takvog tipa u Hrvatskoj, povezati investitore i regionalne ICO projekte.

Tako je dvanaest timova iz Jugoistočne Europe dobilo priliku, u pet minuta, ispred potencijalnih investitora, predstaviti svoje ICO projekte koji se redom temelje na novim tehnologijama poput umjetne inteligencije i blockchaina. Da startupi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ne zaostaju za svjetskim trendovima svjedoči i činjenica da je gotovo polovica od dvanaest timova naglasak stavila na obradu i analizu podataka kao temeljnu djelatnost svojeg poslovanja.

Iz prezentacija ICO projekata poput Datafy Network, Data2Honey i Taia moglo čuti da osobni podaci predstavljaju tržište vrijedno preko bilijun (trillion) dolara, a polako postaju i najtraženiji resurs. Uskoro će se o svakoj osobi prikupljati preko 140 GB podataka dnevno, a taj se fenomen, posebno u doba GDPR-a, može i mora monetizirati, kažu timovi.

Uz analizu i obradu podataka, ICO projekti timova povezuju i ostale industrije poput obrazovanja, transporta, energetike i mode s blockchainom, „internetom stvar“ i proširenom stvarnosti. Hrvatski tim, Beyond Seen Screen (BSS), primjerice, povezuje blockchain, televiziju i pametne telefone kroz aplikaciju koja funkcionira kao „Shazam“ za video sadržaj, a ciljaju i prikupiti do 18 tisuća ETH (oko 10 milijuna dolara) i postati najuspješniji hrvatski ICO.

Osim što je događaj za izlaganje revolucionarnih ideja koji je privukao i poznate hrvatske tehnološke investitore poput Hrvoja Prpića, Balkan ICO Express, cilja postati i mjesto susreta i razmjene iskustava za kriptozajednice u regiji. Naime, upravo bi Balkan mogao postati prava kripto-oaza, prema riječima Petera Trčeka, predsjednika slovenskog Blockchain Think Tanka.

„Želim da se sve udruge s područja bivše Jugoslavije ujedine i pridruže kreiranju zakona o kriptovalutama. Napravimo kripto-oazu na Balkanu pa da ne moramo uvijek klečati ispred zakonodavstva Europske unije“, zaključio je Trček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:55