Blockchain

Preko javne ponude novčića samo u ovoj godini prikupljeno 6 milijardi dolara

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

6.6.2018. u 8:46

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

6.6.2018. u 8:46

Zagreb, 050618. HUB 385.
Prvi regionalni ICO pitch pod nazivom Balkan ICO Express and Blockchain Meetup. Organizatori pitcha su tri regionalne udruge hrvatski UBIK (Udruga za blockchain i kriptovalute), slovenski Blockchain Think Thank te Bitcoin Asocijacija Srbije. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / Hanza Media

Prvi regionali ICO pitch održan je u zagrebačkom HUB 385

Preko javne ponude novčića (ICO) prikupljeno je preko 6 milijardi dolara samo u ovoj godini. To je crowdfunding na steroidima, naglasio je Peter Merc, koordinator u slovenskoj udruzi Blockchain Think Tank na jučerašnjem regionalnom događanju Balkan ICO Express u prostoru zagrebačkog HUB385, a u organizaciji te slovenske udruge, Bitcoin Asocijacije Srbije i domaće Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK).

„Ljudi će biti skloniji investirati svoj novac ako razbijemo predrasude i lažne informacije vezane uz blockchain i kriptovalute“, istaknuo je Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik UBIK-a u ističući kako je cilj Balkan ICO Express, prvog događaja takvog tipa u Hrvatskoj, povezati investitore i regionalne ICO projekte.

 Tako je dvanaest timova iz Jugoistočne  Europe dobilo priliku, u pet minuta, ispred potencijalnih investitora, predstaviti svoje ICO projekte koji se redom temelje na novim tehnologijama poput umjetne inteligencije i blockchaina. Da startupi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ne zaostaju za svjetskim trendovima svjedoči i činjenica da je gotovo polovica od dvanaest timova naglasak stavila na obradu i analizu podataka kao temeljnu djelatnost svojeg poslovanja.

 Iz prezentacija ICO projekata poput Datafy Network, Data2Honey i Taia moglo čuti da osobni podaci predstavljaju tržište vrijedno preko bilijun (trillion) dolara, a polako postaju i najtraženiji resurs. Uskoro će se o svakoj osobi prikupljati preko 140 GB podataka dnevno, a taj se fenomen, posebno u doba GDPR-a, može i mora monetizirati, kažu timovi.

 Uz analizu i obradu podataka, ICO projekti timova povezuju i ostale industrije poput obrazovanja, transporta, energetike i mode s blockchainom, „internetom stvar“ i proširenom stvarnosti. Hrvatski tim, Beyond Seen Screen (BSS), primjerice, povezuje blockchain, televiziju i pametne telefone kroz aplikaciju koja funkcionira kao „Shazam“ za video sadržaj, a ciljaju i prikupiti do 18 tisuća ETH (oko 10 milijuna dolara) i postati najuspješniji hrvatski ICO.

 Osim što je događaj za izlaganje revolucionarnih ideja koji je privukao i poznate hrvatske tehnološke investitore poput Hrvoja Prpića, Balkan ICO Express, cilja postati i mjesto susreta i razmjene iskustava za kriptozajednice u regiji. Naime, upravo bi Balkan mogao postati prava kripto-oaza, prema riječima Petera Trčeka, predsjednika slovenskog Blockchain Think Tanka.

„Želim da se sve udruge s područja bivše Jugoslavije ujedine i pridruže kreiranju zakona o kriptovalutama. Napravimo kripto-oazu na Balkanu pa da ne moramo uvijek klečati ispred zakonodavstva Europske unije“, zaključio je Trček.