Živahni mladi konj

Porsche je napokon odabrao ime za svoj novi električni superauto - Taycan

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

14.6.2018. u 14:09

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

14.6.2018. u 14:09

FRANKFURT, GERMANY - SEPTEMBER 16, 2015: Frankfurt international motor show (IAA) 2015. Porsche Mission E Concept - world premiere., Image: 259633888, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Porsche Taycan

U iščekivanju Porscheovog novog posve električnog automobila koji bi svjetlo dana trebao ugledati iduće godine, njemački je proizvođač sada i službeno objavio ime modela – Taycan.

Do sada je taj električni automobil bio poznat pod “kodnim” imenom Mission E, ali električno čudo od 600 konjskih snaga koji do “stotke” dolazi za manje od 3,5 sekundi traži prikladno ime. Zaista, što je prikladnije od imena Taycan što u prijevodu znači “živahni mladi konj”.

Inače, Taycan će izlaskom na tržište susresti žestoku konkurenciju, Teslin Model S sedan. Ono što se zasad zna jest da će oba automobila biti izuzetno brza.

Uz 3,5 sekunde do sto km/h, 12 sekunda do dvjesto i maksimalne brzine od 250 km/h Taycana, Tesla obećava brzinu do stotke za 2,5 sekundi i maksimalni domet od preko 530 kilometara s jednim punjenjem. S druge strane, ni Taycan ne zaostaje puno i nudi preko 500 kilometara domet, ali i punjenje kojem će do osamdeset posto trebati samo petnaest minuta.

Prema zadnjem izvještaju Business Insidera, Porsche će do 2022. godine investirati preko 7 milijardi dolara u električna vozila i sličnu tehnologiju, a čak 580 milijuna dolara odvojit će isključivo za proizvodnju modela Taycan. Izlazak tog novog modela iz tvornice očekuje se iduće godine, a cijena bi trebala biti do 90 tisuća dolara, odnosno malo više od pola milijuna kuna.