Futuristički kompleks

Pogledajte spektakularan neboder u Sankt Peterburgu u kojem će biti novo sjedište Gazproma

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.7.2018. u 17:01

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.7.2018. u 17:01

The sun sets near the Lakhta Centre, which is under construction, in Saint Petersburg, Russia, July 3, 2018. As well as shooting all the matches, Reuters photographers are producing pictures showing their own quirky view from the sidelines of the World Cup. REUTERS/Anton Vaganov
Anton Vaganov / REUTERS

Pogled na Lakhta Centre u Sankt Peterburgu

Radovi na spektakularnom neboderu Lakhta Centre u Sankt Peterburgu, u kojem će biti smješteno novo sjedište ruskog energetskog diva Gazproma, pri samom su kraju, piše Dezeen.

Građevinski radovi na ovom futurističkom zadnju završili su u lipnju, a trenutno je u tijeku faza opremanja njegovih 87 katova.

Dizajnirao ga je RMJM, jedan od najvećih arhitektonskih ureda na cijelome svijetu, a sa svojih vrtoglavih 462 metra najviši je neboder, ne samo u Rusiji, već i cijeloj Europi.

Uz to, Lakhta Centre zasjeo je na 13. mjesto najviših građevina na svijetu, a Gazprom tvrdi i da se radi o najsjevernijem neboderu na svijetu.

Tony Kettle, arhitekt koji je projektirao neboder, inspiraciju za njegov neobični izgled pronašao je u Katedrali svetog Petra i Paula u Sankt Peterburgu.

- Moja je ideja bila kreirati nešto svjetlo i elegantno poput povijesnih formi, nešto što će reflektirati promjene u dnevnom svjetlu na sličan način kao što je to slučaj s kupolama i tornjevima - objasnio je ovaj arhitekt.

Pročelje kompleksa čini 16.500 komada zakrivljenih staklenih ploha sa sustavom automatskih roleta kako bi cijelo zdanje bilo energetski učinkovito. Osim toga, u neboder su implementirana i tehnološka rješenja poput posebnih dizala i sustava za odlaganje otpada na principu vakuuma. 

Pri vrhu nebodera, točnije na visini od 360 metara, bit će javnosti dostupan vidikovac, a panoramski restoran koji je također u planu bit će najviši ugostiteljski objekt tog tipa u Europi.

Dvije trećine poslovnih prostora pripast će Gazpromu koji će u ovome kompleksu smjestiti 8000 svojih zaposlenika, dok bi preostali dio kompleksa trebao biti namijenjen za javno korištenje. U planu su znanstveni i edukativni centar, planetarij, koncertna dvorana i amfiteatar, objavio je Dezeen.