Futuristički kompleks

Pogledajte spektakularan neboder u Sankt Peterburgu u kojem će biti novo sjedište Gazproma

Sa svojih vrtoglavih 462 metra najviši je neboder, ne samo u Rusiji, već i cijeloj Europi
Pogled na Lakhta Centre u Sankt Peterburgu
 Anton Vaganov / REUTERS

Radovi na spektakularnom neboderu Lakhta Centre u Sankt Peterburgu, u kojem će biti smješteno novo sjedište ruskog energetskog diva Gazproma, pri samom su kraju, piše Dezeen.

Građevinski radovi na ovom futurističkom zadnju završili su u lipnju, a trenutno je u tijeku faza opremanja njegovih 87 katova.

Dizajnirao ga je RMJM, jedan od najvećih arhitektonskih ureda na cijelome svijetu, a sa svojih vrtoglavih 462 metra najviši je neboder, ne samo u Rusiji, već i cijeloj Europi.

Uz to, Lakhta Centre zasjeo je na 13. mjesto najviših građevina na svijetu, a Gazprom tvrdi i da se radi o najsjevernijem neboderu na svijetu.

Tony Kettle, arhitekt koji je projektirao neboder, inspiraciju za njegov neobični izgled pronašao je u Katedrali svetog Petra i Paula u Sankt Peterburgu.

- Moja je ideja bila kreirati nešto svjetlo i elegantno poput povijesnih formi, nešto što će reflektirati promjene u dnevnom svjetlu na sličan način kao što je to slučaj s kupolama i tornjevima - objasnio je ovaj arhitekt.

Pročelje kompleksa čini 16.500 komada zakrivljenih staklenih ploha sa sustavom automatskih roleta kako bi cijelo zdanje bilo energetski učinkovito. Osim toga, u neboder su implementirana i tehnološka rješenja poput posebnih dizala i sustava za odlaganje otpada na principu vakuuma.

Pri vrhu nebodera, točnije na visini od 360 metara, bit će javnosti dostupan vidikovac, a panoramski restoran koji je također u planu bit će najviši ugostiteljski objekt tog tipa u Europi.

Dvije trećine poslovnih prostora pripast će Gazpromu koji će u ovome kompleksu smjestiti 8000 svojih zaposlenika, dok bi preostali dio kompleksa trebao biti namijenjen za javno korištenje. U planu su znanstveni i edukativni centar, planetarij, koncertna dvorana i amfiteatar, objavio je Dezeen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 03:20