Opreznija upotreba tehnologije

Pobjeda pobunjenih radnika: Google objavio da više neće koristiti AI u oružanim sustavima

Izbjegavat će upotrebu tehnologija koje su općenito štetne ili postoje šanse da bi mogle biti štetne
Sjedište Googlea u Palo Altu
 Profimedia, Alamy

Američki informatički div Google objavio je smjernice za primjenu tehnologije uključujući i obvezu da neće koristiti umjetnu inteligenciju u oružanim sustavima.

Kompanija se suočila s valom nezadovoljstva radnika i aktivista zbog ugovora s američkom vojskom te su prošlog tjedna objavili da ga neće produljiti.

U četvrtak je izvršni direktor Sundar Pichai iznio i sedam principa primjene umjetne inteligencije koje će Google ubuduće slijediti.

Tako ubuduće namjeravaju sofisticiranu tehnologiju koja oponaša ljudsko ponašanje koristiti kako bi "pomogli ljudima u rješavanju urgentnih problema", poput predviđanja požara, pomoći poljoprivrednicima, dijagnosticiranja bolesti i sprečavanja sljepoće.

- Shvaćamo da tako moćna tehnologija otvara podjednako važna pitanja o njezinoj primjeni - istaknuo je Pichai na blogu.

- Razvoj i upotreba umjetne inteligencije značajno će utjecati na društvo u budućnosti. Smatramo da je naša odgovornost kao lidera na tom području da to jasno kažemo - poručio je.

Googleovi programi u segmentu umjetne inteligencije bit će osmišljeni kako bi se kreirale aplikacije koje će biti od koristi društvu i kako bi se izbjeglo stvaranje ili učvršćivanje nepravedne nejednakosti, naglasio je Googleov čelnik.

Načela također predviđaju prioritet sigurnosti pri kreiranju i testiranju aplikacija koje bi trebale "odgovarati ljudima" i "uključivati načela zaštite privatnosti".

Iz Googlea najavljuju i da će izbjegavati upotrebu tehnologija "koje su općenito štetne ili postoje šanse da bi mogle biti štetne", napisao Pichai na blogu.

To znači da će se izbjegavati "oružje i druge tehnologije čija je glavna svrha ili primjena izazivanje ozljeda ili izravno omogućavanje nanošenja ozljeda ljudima", kao i sustavi koji "prikupljaju ili koriste informacije za potrebe nadzora neusklađenog s međunarodno prihvaćenim normama".

Google će također zabraniti upotrebu tehnologija "čija je svrha u suprotnosti sa široko prihvaćenim načelima međunarodnih zakona i ljudskih prava", najavljuje njegov čelnik.

Dodaje ipak da iako Google neće koristiti umjetnu inteligenciju u oružanim sustavima, "nastavit ćemo surađivati s vladama i vojskom na mnogim drugim područjima", poput kibernetičke sigurnosti, obuke i potrage i spašavanja.

Zaklada za elektronske granice (EFF) predvodila je otpor spornom Googleovom ugovoru s američkim ministarstvom obrane na projektu Maven, a sada su izrazili zadovoljstvo novoobjavljenim smjernicama, ustvrdivši da predstavljaju "veliku pobjedu za načela etične primjene umjetne inteligencije".

- Čestitamo Googleovim radnicima i drugima koji su uložili velike napore kako bi uvjerili kompaniju da odustane od rada na Mavenu - objavio je EFF na Twitteru.

Mediji su izvijestili da su u Googleu naznačili da neće obnoviti ugovor vrijedan 10 milijuna dolara nakon što su se suočili s peticijom koju su potpisali deseci tisuća radnika.

Smatra se ipak da konkuriraju drugim tehnološkim divovima, poput Amazona i Microsofta, za unosne ugovore s američkom vladom uključujući i vojsku i obavještajne agencije, u segmentu "računalnih usluga u oblaku", napominje AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:03