Opreznija upotreba tehnologije

Pobjeda pobunjenih radnika: Google objavio da više neće koristiti AI u oružanim sustavima

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.6.2018. u 17:25

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.6.2018. u 17:25

google office headquarters palo alto california technology information search engine giant logo sign parking lot internet Rodolfo Arpia fortune 500 company enterprise entrepreneur famous rich profitable industry industrial compound profits horizontal garden plants trees park, Image: 6460741, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište Googlea u Palo Altu

Američki informatički div Google objavio je smjernice za primjenu tehnologije uključujući i obvezu da neće koristiti umjetnu inteligenciju u oružanim sustavima.

Kompanija se suočila s valom nezadovoljstva radnika i aktivista zbog ugovora s američkom vojskom te su prošlog tjedna objavili da ga neće produljiti.

U četvrtak je izvršni direktor Sundar Pichai iznio i sedam principa primjene umjetne inteligencije koje će Google ubuduće slijediti.

Tako ubuduće namjeravaju sofisticiranu tehnologiju koja oponaša ljudsko ponašanje koristiti kako bi "pomogli ljudima u rješavanju urgentnih problema", poput predviđanja požara, pomoći poljoprivrednicima, dijagnosticiranja bolesti i sprečavanja sljepoće.

- Shvaćamo da tako moćna tehnologija otvara podjednako važna pitanja o njezinoj primjeni - istaknuo je Pichai na blogu.

- Razvoj i upotreba umjetne inteligencije značajno će utjecati na društvo u budućnosti. Smatramo da je naša odgovornost kao lidera na tom području da to jasno kažemo - poručio je.

Googleovi programi u segmentu umjetne inteligencije bit će osmišljeni kako bi se kreirale aplikacije koje će biti od koristi društvu i kako bi se izbjeglo stvaranje ili učvršćivanje nepravedne nejednakosti, naglasio je Googleov čelnik.

Načela također predviđaju prioritet sigurnosti pri kreiranju i testiranju aplikacija koje bi trebale "odgovarati ljudima" i "uključivati načela zaštite privatnosti".

Iz Googlea najavljuju i da će izbjegavati upotrebu tehnologija "koje su općenito štetne ili postoje šanse da bi mogle biti štetne", napisao Pichai na blogu.

To znači da će se izbjegavati "oružje i druge tehnologije čija je glavna svrha ili primjena izazivanje ozljeda ili izravno omogućavanje nanošenja ozljeda ljudima", kao i sustavi koji "prikupljaju ili koriste informacije za potrebe nadzora neusklađenog s međunarodno prihvaćenim normama".

Google će također zabraniti upotrebu tehnologija "čija je svrha u suprotnosti sa široko prihvaćenim načelima međunarodnih zakona i ljudskih prava", najavljuje njegov čelnik.

Dodaje ipak da iako Google neće koristiti umjetnu inteligenciju u oružanim sustavima, "nastavit ćemo surađivati s vladama i vojskom na mnogim drugim područjima", poput kibernetičke sigurnosti, obuke i potrage i spašavanja.

Zaklada za elektronske granice (EFF) predvodila je otpor spornom Googleovom ugovoru s američkim ministarstvom obrane na projektu Maven, a sada su izrazili zadovoljstvo novoobjavljenim smjernicama, ustvrdivši da predstavljaju "veliku pobjedu za načela etične primjene umjetne inteligencije".

- Čestitamo Googleovim radnicima i drugima koji su uložili velike napore kako bi uvjerili kompaniju da odustane od rada na Mavenu - objavio je EFF na Twitteru.

Mediji su izvijestili da su u Googleu naznačili da neće obnoviti ugovor vrijedan 10 milijuna dolara nakon što su se suočili s peticijom koju su potpisali deseci tisuća radnika.

Smatra se ipak da konkuriraju drugim tehnološkim divovima, poput Amazona i Microsofta, za unosne ugovore s američkom vladom uključujući i vojsku i obavještajne agencije, u segmentu "računalnih usluga u oblaku", napominje AFP.