'Orao' u novom ruhu

Pentagon želi kupiti 12 novih F-15-ica, zatražit će 1,2 milijarde dolara iz proračuna

Vijest je prvi objavio Bloomberg koji se poziva na dvije upućene osobe
F-15E Strike Eagle
 Profimedia, SIPA USA

Pentagon će zatražiti 1,2 milijarde dolara iz proračuna za 2020. godinu kako bi kupili 12 novih F-15X borbenih zrakoplova od Boeinga.

Vijest je prvi objavio Bloomberg koji se poziva na dvije upućene osobe koje su zatražile da se njihova imena ne otkriju dok zahtjev ne bude službeno poslan. Kako kažu, nove F-15-ice trebale bi zamijeniti stare F-15C borbene avione kojima leti Nacionalna garda SAD-a, a koji su postali preskupi za nadogradnju ili održavanje s obzirom na to da su u službi još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Prema pisanju Bloomberga odluka o kupnji F-15X dolazi iz samog vrha Pentagona, a špekulira se kako iza nje stoji zamjenik ministra obrane Pat Shanahan. No, kako je za Bloomberg rekao drugi službenik iz američke administracije, Shanahan nije ovlašten donijeti odluku o kupnji aviona, a zahtjevi ionako neće biti finalni dok ih Pentagon ne preda 4. veljače iduće godine.

Najnovije verzije ovog iskušanog borbenog aviona, za koji Zračne snage SAD-a tvrde da nije ni jednom srušen u zračnoj borbi (omjer 104-0), Boeing je zasad prodao samo arapskim državama. Tako je Saudijska Arabija još početkom desetljeća naručila čak 84 F-15SA borbenih aviona u sklopu velikog vojnog posla od 60 milijardi dolara koji je uključivao i modernizaciju 70 starijih F-15-ica kojima lete Saudijci, ali i niz drugih oružanih sustava. Susjedni Katar je pak lani ugovorio kupnju 36 F-15QA (oznake aviona odgovaraju državi kojoj su namijenjeni) za 12 milijardi dolara, a očekuje se da će im prvi biti dostavljeni u ožujku 2021. godine.

Iako se dizajn F-15 nije mnogo mijenjao od 1970-ih godina i danas ga se smatra jednim od najboljih borbeni aviona na svijetu. Projektirala ga je tvrtka McDonnell Douglas, da bi proizvodnju u St. Louisu 1997. preuzeo Boeing, koji je kupio tu kompaniju.

- F-15 je u klasi za sebe kada su u pitanju dolet i performanse. Puno je brži od novih F-35-ica, nosi više oružja i može dalje letjeti. Jedini nedostatak je taj da nema stealth karakteristike, to jest smanjenu vidljivost na radaru - tvrdi za Bloomberg Richard Aboulafia stručnjak za borbene avione i potpredsjednik konzultantske tvrtke Teal Group.

Inače, prvi F-15 poletio je 1972. godine, proizvodnja zrakoplova krenula je godinu dana kasnije, a od 1976. godine nalazi se u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva. Od stranih zračnih snaga, F-15 koriste Izrael, Japan, Južna Koreja, Singapur i Saudijska Arabija, a upravo je izraelski pilot F-15-ice Moshe Melnik prvi oborio neprijateljski zrakoplov u zračnoj bitci. U četiri desetljeća službe korišten je u brojnim vojnim operacijama, od Zaljevskog rata do rata u Afganistanu.

Kako navodi Defence blog, novi F-15X trebao bi nositi još više naoružanja (najmanje 16 projektila), i dalje bi letio brzinom većom od 2,5 Macha, ali bi koštao znatno manje od F-35-ice čija najjeftinija A varijanta trenutno ide po cijeni od 89,2 milijuna dolara za "goli" zrakoplov. Nadalje, Boeing tvrdi da će mu trošak leta biti 27.000 dolara po satu (za F-35A je 45.000), dok će mu životni vijek biti impresivnih 20.000 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:10