Životna lekcija

'Ovo je moja najveća greška' Gates priznao u intervjuu kako je prokockao 400 milijardi $

U 2017. godini ispričao se zbog toga što funkcija Control-Alt-Delete nije samo jedna tipka
 REUTERS

- U svijetu softvera, a to posebno vrijedi za platforme, može biti samo jedan pobjednik. Najveća pogreška mojeg rukovođenja bila je što sam propustio priliku da Microsoft postane ono što je Android danas - standardna platforma za pametne telefone koji nisu Apple. Postoji prostor za ravno jedan takav operativni sustav – kazao je Bill Gates, suosnivač globalne tehnološke tvrtke Microsoft, prenosi CNN.

U nedavnom intervjuu za Village Global 63-godišnji milijarder i drugi najbogatiji čovjek na svijetu priznao je da se Microsoft nije uspio dovoljno brzo razviti u eri pametnih telefona, iako su 2000. godine izašli s vlastitim operativnim sustavom, Windows Mobile.

- Znali smo da će mobilni telefoni biti popularani zato smo i radili Windows Mobile. Za dlaku smo propustili biti dominantan mobilni operativni sustav. To je, dakle, najveća pogreška koju sam napravio jer, očito, smo imali vještine da to učinimo, otkriva Gates.

Apple je svoj iPhone predstavio 2007. godine. Glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer tada je iPhone nazvao "najskupljim telefonom na svijetu koji ne privlači poslovne korisnike jer nema tipkovnicu". Tom rečenicom Microsoftu je izbio oko 30 milijardi dolara godišnje, ili po slobodnoj procjeni, blizu 400 milijardi dolara ukupno, jer 2008. godine izlazi Googleova Android platforma koja je sada najpopularnija platforma u SAD-u. Više od 85 posto prodanih pametnih telefona u svijetu lani je imalo operativni sustav Android, prema podacima iz Statiste.

- Windowsi i Office još uvijek su vrlo jaki, tako da smo vodeća tvrtka, rekao je Gates u intervjuu. - Da smo i ovu stvar ispravno shvatili, bili bismo vodeća tvrtka, ali, oh, dobro.

Operativni sustav Microsofta nije jedino Gatesovo žaljenje. U 2017. godini ispričao se zbog toga što funkcija Control-Alt-Delete, za koju je potrebno pritisnuti tri tipke na tipkovnici, a koja se izvorno koristila za Windows računala, nije samo jedna tipka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:49