Novi igrač

Ova kompanija ozbiljna je konkurencija Tesli, a u nju su investirali i Jeff Bezos i Ford

Rivian je već sada primio desetke tisuća rezervacija za svoja električna vozila
R.J.Scaringe, predstavlja Rivianov R1T električni kamionet
 Mike Blake / REUTERS

Prošle jeseni najbogatiji čovjek svijeta proveo je dan s R. J. Scaringeom u njegovoj kompaniji Rivian, a nedugo nakon Bezosovog posjeta tom proizvođaču električnih kamioneta i terenaca, Amazon je u Rivian uložio 700 milijuna dolara. Samo dva mjeseca kasnije, Ford Motor uložio je još 500 milijuna dolara. Do sada je Rivian prikupio 1,7 milijardi dolara, a još nije prodao ni jedan kamionet ili SUV.

Ako nikada prije niste čuli za ovu kompaniju, kako piše New York Times, to je bilo namjerno. Sve do nedavno Rivian je djelovao u tajnosti u neoznačenim zgradama i tek su se nekoliko puta iz kompanije obratili javnosti. No, to je sada stvar prošlosti jer do kraja sljedeće godine Rivian namjerava početi s proizvodnjom luksuznih električnih vozila. Preciznije, ono što ta kompanija obećava jest “Tesla kamioneta”.

Ipak, to je jedina sličnost između ta dva proizvođača električnih vozila. Tesla na čelu s Elonom Muskom već je, zapravo, pokušala dostići slične ambiciozne ciljeve, no Scaringe je sa svojom kompanijom proveo cijelo desetljeće da usavrši dizajn vozila koja će izaći iz njihove tvornice, u kojoj je nekoć svoje modele proizvodio slavni Mitsubishi.

- Postoje brojne neistine vezane uz električna vozila. Kamioneti ne mogu biti električni, električni automobil ne može skrenuti s ceste, ne može se zaprljati, ne može imati prikolicu, a vozači kamioneta ne žele nešto što je ekološki prihvatljivo. To je sve fundamentalno pogrešno. Struja i tehnologija mogu stvoriti kamionet koji je i više nego sposoban, ali i zabavan za vožnju - smatra Scaringe koji je odrastao obnavljajući vintage modele Porschea pod mentorstvom svog susjeda, a ideja za osnivanjem kompanije koja će proizvoditi automobile rodila se kad je napunio 18. godina.

R.J. Scaringe, Rivian's 35-year-old CEO, introduces his company's R1T all-electric pickup and all-electric R1S SUV at Los Angeles Auto Show in Los Angeles, California, U.S. November 27, 2018.  REUTERS/Mike Blake - RC16B0DBB500
Mike Blake / REUTERS
R.J.Scaringe, osnivač i direktor Riviana

U 2009., kada je završio prestižni MIT, Scaringe je osnovao Mainstream Motors (MM), što je bilo prilično smjelo uzevši u obzir nedavno pristiglu financijsku krizu u kojoj su se divovi poput General Motors i Chrysler našli na rubu bankrota.

Obitelj i prijatelji dali su mu novac potreban za pokretanje kompanije, u kojoj je s malim timom danonoćno radio na proizvodnji automobila s malom potrošnjom goriva. Kada su u tome konačno uspjeli, njen se osnivač predomislio i odlučio okrenuti drukčijem tipu vozila. Sva sreća, saudijski i japanski investitori zagrizli su za ideju električnih vozila i odlučili su kompaniji dati vjetar u leđa i investirali u MM koji je tada preimenovan u Rivian.

Rivianov SUV model R1S sličan je Range Roveru, a stručnjaci već sada u njemu vide direktnu konkurenciju Teslinom SUV-u, Modelu X. S druge strane, kamionet R1T podsjeća na Fordov F-15. Cijena će, naravno, biti "prava sitnica". Vozila s osnovnom opremom stajat će oko 70.000 dolara, odnosno oko 460.000 kuna, dok će vozila s punom opremom koštati više od 90.000 dolara ili otprilike 590.000 kuna, a baterija će trajati više od 640 kilometara. Rivian je već primio desetke tisuće rezervacija za svoja vozila.

Unatoč već sada dobrim brojkama, Scaringe ne želi omalovažavati svoju konkurenciju. Dapače, kako je sam objasnio, “Tesla je promijenila percepciju električnih automobila kao dosadne i spore”. Ipak, Rivian si ne zadaje ciljeve poput kompanije Elona Muska, već je obećao između 20.000 do 40.000 vozila u prvoj godini proizvodnje, dok će godinu dana kasnije, u 2022. poduplati proizvodnju.

R.J. Scaringe, Rivian's 35-year-old CEO, introduces his company's R1T all-electric pickup and all-electric R1S SUV at Los Angeles Auto Show in Los Angeles, California, U.S. November 27, 2018.  REUTERS/Mike Blake - RC14DABF7000
Mike Blake / REUTERS
R.J.Scaringe, predstavlja Rivianov R1T električni kamionet i R1S SUV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:00