Akvizicija u medicini

Optimapharm preuzeo švicarsku tvrtku i ojačao poziciju na tržištu vrijednom milijarde USD

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.2.2019. u 12:06

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.2.2019. u 12:06

Arhiva

Gordana Gregurić Čičak, predsjednica Uprave Optimapharma

Zagrebački Optimapharm, jedna od vodećih kompanija za provedbu kliničkih istraživanja, preuzeo je švicarski Denothex, čime je znatno ojačao prisutnost na nizu europskih tržišta i proširio portfelj klijenata u segmentu onkologije i industrije medicinskih uređaja.

Kako su danas priopćili iz Optimapharma, preuzimanje Denothexa ojačat će njihovu prisutnost na ključnim tržištima, poput Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije i Španjolske. Denothex je kompanija za klinička istraživanja koja djeluje diljem Europe i Izraela, a s partnerima pokriva i tržišta Sjeverne Amerike. Denothex je posebno stručan u realizaciji projekata za biotehnološke i najveće globalne farmaceutske kompanije, kao i za kompanije koje proizvode medicinske uređaje. Najviše istraživanja, ističe se u priopćenju Optimapharma, realizirali su u područjima onkologije, rijetkih bolesti i pedijatrije.

Vrijednost preuzimanja Optimapharm nije objavio. Ipak, u priopćenju ističu kako će konsolidacijom Denothexa postati jedna od vodećih europskih kompanija za provedbu kliničkih istraživanja srednje veličine. Dodaju kako je sjedište Optimapharma u Zagrebu, te da djeluju u preko 14 europskih država, kao i da pokrivaju tržište s više od 500 milijuna potencijalnih potrošača i imaju ekspertizu za provedbu kliničkih istraživanja od prve do četvrte faze diljem Europe i SAD-a.

"Tržište kliničkih istraživanja kontinuirano raste, a s njim i naše ambicije i ciljevi. Kombinacijom kontinuiranog organskog rasta i ciljanim akvizicijama komplementarnih kompanija uspjeli smo se nametnuti kao jedan od najvećih igrača u segmentu kliničkih istraživanja u Europi", poručila je Gordana Gregurić Čičak, izvršna direktorica Optimapharma.

"Postali smo dio ambiciozne brzorastuće kompanije sa strukturiranim podrškom poslovanju. Integracija u Optimapharm našim klijentima donosi novu dodanu vrijednost iz pozicije povećanja kapaciteta, sustava kvalitete i mogućnosti da isporučimo kompleksnije projekte", istakao je Marc Salzberg, direktor Denothexa.

Inače, Optimapharm je krajem 2017. godine preuzeo i konsolidirao češku kompaniju MKS Research. U studenom prošle godine je privukao investiciju fonda Accession Mezzanine Capital, vrijednu 10 milijuna eura. Optimapharm je od osnivanja realizirao više od 280 kliničkih istraživanja u dvadesetak europskih država i Izraelu. Potražnja za uslugama takvih kompanija, napominju u Optimapharmu, raste iz godine u godinu i višestruko premašuje stope gospodarskog rasta u svijetu.

Prema istraživanju New Market Research iz 2017. godine, vrijednost globalnog tržišta za provedbu kliničkih istraživanja do 2021. godine dosegnut će gotovo 50 milijardi dolara, zaključuje se u priopćenju. Najveće tržište je SAD, koje čini 40 posto globalnog tržišta za provedbu kliničkih istraživanja, dok je na drugom mjestu Europa.