Veliki gubitak

Odluka o povlačenju iz iranskog dogovora stajat će Boeing i Airbus 40 milijardi dolara

Posljedice sankcija neće osjetiti samo Teheran već i aviokompanije Boeing i Airbus
Airbus IranAir-a
 Profimedia, imageBROKER

U utorak, dan kad je zemlja na trenutak stala, američki je predsjednik Donald Trump objavio odluku o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma ne bi li spriječio Iran u razvijanju nuklearne bombe. Isto tako, objavio je, Teheran neće biti pošteđen ni ponovnog uvođenja gospodarskih sankcija.

Posljedice tih sankcija, piše Bloomberg, neće osjetiti samo Teheran, već i američka aviokompanija Boeing, kao i europski Airbus. Te su tvrtke trebale obnoviti iransku zrakoplovnu flotu u dogovoru vrijednom 40 milijardi dolara, koji sada, nakon Trumpove odluke, pada u vodu.

Iranski zrakoplovi jedni su od najstarijih još uvijek operativnih zrakoplova. U narednim je godinama planirana nabavka oko 500 zrakoplova čime bi Teheran postao zrakoplovno središte spremno odmjeriti snage i s avio-divovima poput Dubaija i Katara.

Prema podacima CNN-a, Boeing je trebao iranskim aviokompanijama Iran Air i Iran Aseman Airlines prodati ukupno 110 zrakoplova, a najviše, čak 50, modela 737 MAX 8. Taj je dogovor američka aviokompanija procijenila na 19 milijardi dolara. Iranska vlada, s druge strane, tvrdi da je dogovorena cijena bliža 10 milijardi dolara. Da se Boeing pripremao za ovakvu odluku govore i informacije koje prenosi Bloomberg da su “ispod radara” pronašli kupce za petnaestak modela 777-300ER koje su trebali isporučiti Iranu do kraja ove godine. Isto tako, smatraju na CNN-u, veliki proizvođač poput Boeinga koji već ima rezervu narudžbi od gotovo 6000 zrakoplova, vrijednosti 486 milijardi dolara, neće imati prevelike probleme zbog ovog zaustavljanja dogovora, a sudeći po izjavama ni čelnici Boeinga nisu naročito zabrinuti.

“Konzultirat ćemo se s američkom vladom i, kao i do sada, pouzdat ćemo se u njihovo vodstvo”, kratko je komentirao Gordon Johndroe, potpredsjednik Boeinga.

Što se Airbusa tiče, iako su europska aviokompanija sa sjedištem u Francuskoj, više od 10 posto dijelova Airbusovih aviona proizvodi se u SAD-u iz tvrtkama poput United Technologies i General Electric. Time podliježu sankcijama kao i Boeing, a Trumpova će odluka tu europsku aviokompaniju stajati prodaje 95 zrakoplova, a od toga čak 16 Airbusovih najvećih zrakoplova A350, piše CNN.

“Pažljivo analiziramo odluku i sve ćemo daljnje poteze napraviti u skladu s internom politikom, kao i izvoznim sankcijama i regulacijama”, objavili su priopćenju iz Airbusa nakon Trumpove odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:38