Vrtoglavi rast

Objavljeno najveće ulaganje u europski fin-tech start up: N26 privukao 257 milijuna eura

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.1.2019. u 16:43

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.1.2019. u 16:43

, Image: 359958548, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Njemačka online banka N26 objavila je rezultate svoga izlaska na svjetsko tržište kapitala prema kojima su prikupili 257 milijuna eura ulaganja podigavši svoju tržišnu vrijednost na dvije milijarde i 310 milijuna eura. Kao neke od svojih novih ulagača, N26 imenovao je američki fond Insight Venture Partners i singapurski GIC, dok prikupljeni kapital, kako su priopćili, namjeravaju iskoristiti za prodor na američko tržište.

- S ovakvim povjerenjem ulagača spremni smo uzdrmati jednu od najvećih industrija na svijetu zbog čijih visokih naknada pate milijuni potrošača na svijetu – bez okolišanja je napad na nova tržišta najavio suosnivač i predsjednik Uprave N26 Valentin Stalf. Osnovna krilatica ponude N26 je mobilno bankarstvo bez skrivenih naknada.

Najveća europska online banka trenutno posluje na 24 tržišta u Europi sa dva milijuna i 300 tisuća klijenata, a dosada su odradili transakcija u vrijednosti 20 milijardi eura. Vrijednost depozita građana na računima N26 je više od milijarde eura.

- N26 postigao je najveći interes financijskog tržišta za jedan europski start up financijske tehnologije ikada, a sada im je vrijednost tri puta veća nego prilikom prethodnog izlaska pred investitore prije godinu dana – komentirao je pothvat njemačke on-line banke Financial Times. Ugledni list procjenjuje da će N26 nakon SAD-a, pokušati prodor i na južnoamerička i azijska tržišta.

U prilog gornjem procjenama, ide najava N26 da u narednim godinama planiraju opsluživati oko 100 milijuna klijenata. Dosada su privukli 430 milijuna dolara od ulagača među kojima su, osim spomenutih, i Allianz, Tencent, Horizons Ventures i Greyhound Capital.

Harley Miller iz Insight Venture Partnersa izrazio je očekivanje kako će N26 već ove godine izaći na tržište SAD-a.
- Postoje svi preduvjeti da N26 postane globalni digitalni brend na tržištu koje odolijeva utjecajima novih tehnologija – komentirao je Miller ulaganje u banku koju su prije nepunih šest godina u Berlinu osnovali Stalf i Maximilian Tayenthal.

Tagovi