Protuudar

Novi Huaweijev operacijski sustav Ark OS mogao bi biti gotov već idući mjesec

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.5.2019. u 14:23

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.5.2019. u 14:23

A staff member shows the new Huawei Mate X smartphone with 5G network provided by China Unicom and Huawei at the media center for the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) and the National People's Congress (NPC) in Beijing, China March 1, 2019. REUTERS/Jason Lee
Jason Lee / REUTERS

Huawei Mate X

Čini se kako cjelokupna drama oko raskida suradnje s Googleom, ali i velikim svjetskim proizvođačima čipova i nije toliko zatekla Huawei.

Naime, ovaj kineski gigant već neko vrijeme radi na zavoju vlastitog operacijskog sustava, a sada je konačno i poznat njegovi naziv, piše GSM Arena

Ark OS sustav, kako su ga nazvali, tako će na novim Huaweijevim uređajima zamijeniti postojeći Android.

Cijeli sustav u razvoju je još od 2012. godine, kada su se prvi put pojavili problemi s kineskim ZTE-om na američkom tržištu, a tada još uvijek alternativni sustav trebao je biti 'plan b' za drugog najvećeg proizvođača mobilnih uređaja ukoliko cijela situacija eskalira, što se sada i dogodilo.  

Iako se još ne zna puno detalja o samom izgledu i funkcionalnosti Arke, prema navodima Huawei Centrala, novi operacijski sustav trebao bi biti gotov u lipnju ove godine.