Kibernetička sigurnost

Norveška kompanija na udaru hakerskog napada: Ovo će ih koštati stotine milijuna kuna

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

27.3.2019. u 15:28

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

27.3.2019. u 15:28

FILE PHOTO: A hooded man holds a laptop computer as cyber code is projected on him in this illustration picture taken on May 13, 2017. REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo
Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Ilustracija

Norveški aluminijski div, grupa Hydro bila je meta kibernetičkog napada koji ih je koštao barem 300 milijuna norveških kruna (oko 230 milijuna kuna), piše BBC.

Od toga je najveći gubitak pretrpio odjel koji se bavi proizvodnjom aluminijskih fasada, u kojem je ukupna proizvodnja zbog napada, koji se dogodio prošlog tjedna, pala za 20 do 30 posto.

Iz kompanije su poručili da polako počinju ponovno podizati napadnute sustave, no ukupni trošak napada mogao bi još rasti, prema sadašnjim procjenama i do 350 milijuna kruna (skoro 270 milijuna kuna).

Ipak, Hydro grupacija je zaradila pohvale zbog toga koliko su brzo i transparentno reagirali na napad. Kevin Beaumont, bloger koji se bavi pitanjem kibernetičke sigurnosti, reakciju Hydro Grupe prozvao je „najboljom koju je ikada vidio”.

- Podigli su privremenu web stranicu, obavijestili su medije, obavijestili su svoje zaposlenike, čini se da nisu ništa skrivali, a čak su organizirali i svakodnevne webcaste s najvišim vodstvom kompanije koji su objašnjavali što se događa i odgovarali na pitanja - istaknuo je Beaumont na svom blogu.